• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Keveseknek jut lakhatási támogatás

Lapszemle Forrás: Népszava

Szeptember 30-ától már igényelhetik az otthonuktól távol munkát vállalók az úgynevezett lakhatási támogatást.

A kabinet által meghirdetett kompenzációs program keveseknek nyújt majd valódi segítséget, mert a jelentkezőknek szinte teljesíthetetlen elvárásoknak kell megfelelniük. Ez a támogatási projekt nem más, mint újabb kormányzati propagandafogás – vélekedett a szakértők mellett Tukács Istvánírja a Népszava – online.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának MSZP-s tagja ezt annak kapcsán mondta, hogy az életbe lépő kormányrendelet támogatási lehetőséget biztosít a lakhatáshoz azoknak, akik otthonukból elköltöznek, s egy másik településen vállalnak munkát.

A támogatásnak számos feltétele van. Így csak azok juthatnak hozzá, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván - bár pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják. A lakhatási támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a hat órát meghaladja.

A kompenzáció összege fix, ám félévente változik: az első hat hónapra havi 100 ezer forint, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható - számlával igazolva. Abban az esetben, ha a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor az összeg magasabb. Ha a családból ketten jogosultak a támogatásra, az összeg 150 ezer, 90 ezer és 60 ezer forint. Ha három vagy több jogosult is van egy családon belül, akkor 200 ezer, 120 ezer és 80 ezer forintra emelkedik az egyes periódusokra adható támogatás összege. A döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg, mérlegelés után.

Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni. További feltétel, hogy a lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek.

A támogatás megállapítását a munkába állás előtt kell kérni.
Tukacs István szerint nyilvánvalóan nem rendelkezik az Orbán-kabinet megfelelő nagyságú forrással arra, hogy valóban növelje a lakosság mobilitását és tömegeknek nyújtson pénzügyi segítséget a lakhelyváltáshoz. Ezért szab teljesíthetetlen feltételeket az igénylők számára. Ezek közé tartozik például az, hogy a leendő munkaadótól előre kell igazolást kérni arról, hogy legalább hat hónapig foglalkoztatja az illetőt. Aligha akad ugyanis olyan cég, amely hajlandó garantálni, hogy egy nála újonnan munkába álló személyt félévig biztosan alkalmaz. Különösen igaz ez akkor, ha például a munkaszerződésben néhány hét próbaidőt kötnek ki a felek, amelynek lejártával felbontható a munkaviszony. A megállapított bérplafonnal pedig a közszolgálatban dolgozók zömét zárják ki a kompenzációból.
A teljes cikk a Népszava – online oldalán olvasható!