• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak egy orvos marad

Lapszemle Forrás: baon.hu

Huszonkét éve dolgozik háziorvosként Nyárlőrincen Macsári Mária, de már nem sokáig.

Húsz évvel ezelőtt területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos lett. Nem csak felnőtteket, de gyerekeket is gyógyít saját rendelőjében. A településen többen is értetlenül állnak az előtt, hogy Macsári doktornő nem fog tovább dolgozni. Nem kereshetik fel betegségükkel, és ezért az önkormányzatot hibáztatják – írja a Petőfi Népe – online.

Abban az időben, a nagy kórházi leépítéseknél, alternatívaként kaptuk azt a lehetőséget, hogy kimehetünk háziorvosnak. A feltétel az volt, hogy nincs területi ellátási kötelezettség (TEK), a praxisnak nincs ára, nem adható el, nem örökölhető, de dolgozhatunk, ameddig szeretnének – nyilatkozta dr. Macsári Mária. Ennek most vége. Az elmúlt év végén jelent meg az egészségügyi salátatörvény, ami szerint 2015-től, területi ellátási kötelezettség nélkül, háziorvosok nem dolgozhatnak tovább ebben a formában.

Aki TEK nélkül dolgozik, az kizárólag csak a kártyapénzt kapja meg, az úgynevezett fix finanszírozás nem jár neki. Körülbelül a negyven százalékát kapom meg annak a finanszírozásnak, amit a TEK-kel dolgozó hasonló praxis kap. Az önkormányzattól az elmúlt években kétszer kértem azt, hogy legyen területi ellátási jogom, hisz a lakosság közel felét láttam el hosszú évek óta, de nem kaptam meg. Összesen 2400 lakosnak kellene lenni ahhoz, hogy két körzet legyen Nyárlőrincen, de csak 2360 van, ezért nincs meg a létszám a két praxis kialakításához – mondta Macsári doktornő, hozzátéve: anyagi okok miatt már nem tudom tovább finanszírozni a praxis működéséhez szükséges részt. Így nincs más választás, csak a megszüntetés, annak ellenére, hogy a törvény alapján még 2015-ig jogilag dolgozhatnék. Április elsejétől nem lesz recept felírási, beutalási, beteg ellátási jogom, nem fogok háziorvosként dolgozni. Üzemorvosként természetesen továbbra is szeretnék tevékenykedni, de csak részmunkaidőben.

Az, hogy Macsári doktornő megszünteti háziorvosi tevékenységét, engem személyesen is érint, mert én is hozzá tartozom – hangsúlyozta Pap Sándor polgármester. A háziorvosi területek kialakítását egy 1999-ben született kormányrendelet szabályozza, mégpedig úgy, hogy a településen élők számának 1200 főnek kell lenni minimum, területenként. Ennek Nyárlőrinc nem felel meg. A doktornő február végén hívott fel telefonon, és közölte, hogy jogszabályváltozás miatt március 31-vel megszünteti a rendelést. Ezt március elején írásban is megerősítette.

Szeretném cáfolni azokat a téves információkat, mi szerint Kuczka doktornő (a másik orvos), nem vesz át minden beteget. Igenis minden nyárlőrinci lakost átvesz, aki nála adja le a kártyáját – tette hozzá a polgármester, aki elmondta: azt is lehetett hallani, hogy Kuczka doktornő nyugdíjba menne. Ez sem igaz – nyilatkozta Pap Sándor - mert még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt. Sajnos ebben az ügyben nem sok mindent tudunk tenni, mert kevés a lakosság száma, a két körzet kialakításához. Véleményem szerint ebben az ügyben mindent megtettünk, ami tőlünk elvárható – hangsúlyozta Pap Sándor polgármester.