• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak nálunk: Szent-Györgyi ismeretlen levele

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egy tudósnak nem szabad a harcokban elpusztulnia, de az is lehet, hogy a megszálló erőknek van csupán szükségük rá céljaik eléréséhez.

Így vívódott annak idején Szent-Györgyi Albert. Akárhogy is, az antifasiszta és antikommunista, még a háború előtt Nobel-díjjal elismert tudós nemcsak túlélte a világégést, hanem a most előkerült dokumentumok alapján 1945 februárjában még embermentő tevékenységet is folytatott. A nagyrápolti nemesi előnevű Szent-Györgyi Albert Kertész Imrét leszámítva az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas, aki Magyarországon kaphatta meg a kitüntetést – olvasható az mno.hu portálján.

Szent-Györgyi Albert élete bővelkedett váratlan fordulatokban. Az első világháborúban kitüntetik bátorságáért, majd öncsonkítást követ el, hogy ne kelljen a fronton maradnia (nem egyszerűen életét féltette, hanem a háborút tartotta értelmetlennek). 1942-től a magyar antifasiszta ellenállás egyik fontos alakja, szimbolikus tett volt részéről, hogy a Népszava karácsonyi számában interjút adott Kállai Gyulának, az ekkor már illegális kommunista újságírónak.

1943 elején a magyar béketárgyalások előkészítésének érdekében Törökországba utazott, hogy kapcsolatot vehessen fel a brit hírszerzéssel. A Gestapo ellene indított nyomozása miatt neve egészen magas szinten is ismert volt, olyannyira, hogy 1943 tavaszán Hitler a Horthy Miklóssal történt klessheimi találkozás során a kormányzót felelősségre vonta. A német megszállás után illegalitásba kényszerült, titokban többször tárgyalt Horthyval. Kruchina Viktor folyamőr századossal és másokkal ellenállási csoportot alakított, de a nyilas-hatalomátvétel után a sorozatos lebukások miatt már csak bujkálni tudott.

Szent-Györgyinek alapos oka volt félni. 1939-ben a finnek ellen viselt háború miatt nyilvánosan is elítélte a Szovjetuniót. 1940 januárjában annyira meghatotta a finnek hősies védekezése, hogy a háborús erőfeszítések támogatására és „az oroszok elleni tiltakozása" jeléül elküldte Nobel-díjának kétszáz grammos színarany érmét a Finn Vöröskeresztnek. Ezt a magyar kormány visszavásárolta, és a Budapest Történeti Múzeumban állította ki, ahonnan 1945-ben feltehetően éppen a szovjet csapatok rabolták el.