• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak papíron születtek a gyerekek Hetényben?

Lapszemle Forrás: bama.hu

Hosszú évek után hirtelen megugrott a gyermekek száma a településen.

Egyesek azt beszélik, hogy ennek nem a gyermekvállalási kedv megnövekedése az oka. Hosszúhetényben a háziorvosok évek óta vegyes ellátást biztosítottak a lakosságnak, mivel nem volt külön gyermekorvosi praxis. Ez azt jelenti, hogy a felnőtteket ellátó orvosok kezelték a gyermekeket is, legalábbis azokat, akiket a szüleik a TB-kártyával együtt oda vittek – írja a Dunántúli Napló – online.

Már az előző önkormányzati ciklusban is tervezte a képviselő-testület, hogy gyermekorvosi körzetet hoz létre, azonban akkor a polgármester ehhez nem járult hozzá, mivel nem látta a létjogosultságát.

Tavaly ismét napirendre került a téma, de kiderült, hogy a 14 év alatti gyermekek létszáma nem éri el a törvény által előírt 600 főt, ami a gyermekorvosi körzet kialakításának feltétele. Később elhangzott, hogy bár a gyerekek száma mindössze 536, méltányossági alapon kérni fogják az OEP-től, hogy kisebb létszámra is engedélyezzék a változtatást.

Egy névtelenséget kérő, a lapnak nyilatkozó helybeli tudomása szerint ezt az OEP elutasította, így sokáig nem lehetett hallani a dologról. Nemrég azonban újra előkerült a téma, méghozzá azzal a megdöbbentő adattal kiegészítve, hogy a gyermekek száma immár meghaladja a 600 főt, így minden akadály elhárult a gyermekorvosi körzet létrehozása elől, amelyre sor is került. Több szülő azonban nem akarta másik orvoshoz vinni a gyermekét, így aláírásokat gyűjtöttek, és egy közmeghallgatáson feltették kérdéseiket az falu vezetésének. A közmeghallgatáson – a lap értesülései szerint – elhangzott a gyermekek száma az ideiglenesen bejelentettekkel együtt lett 600, és a létszám későbbi csökkenése, vagyis kijelentkezések esetén sem szűnik meg a gyermekorvosi körzet.

Mivel sokan gyanúsnak találták az adatokat és az eljárást, feljelentést tettek az ügyben a rendőrségen. Csörnyei László, a település polgármestere úgy nyilatkozott, nincs mit hozzáfűznie az elhangzottakhoz, legfeljebb annyit, hogy a faluban megvan a szükséges gyermeklétszám, így nyugodtan elvégezhetik a vizsgálatot.

A Dunántúli Napló kérdésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányág megerősítette, hogy feljelentés alapján a Komlói Rendőrkapitányság folytat nyomozást az ügyben, ismeretlen tettes ellen, közokirat-hamisítás bűncselekmény gyanúja miatt. Hogy pontosan mi képezi a vizsgálat tárgyát, arra nem kaptunk választ. Mivel a nyomozás még tart, a rendőrség az üggyel kapcsolatban nem tudott bővebb tájékoztatást adni.

Szinte lehetetlen, hogy hirtelen ennyi szülő döntött volna úgy, hogy ideiglenesen Hosszúheténybe jelenti be egyébként máshol élő gyermekét, így valószínűleg az adatok hitelességét ellenőrizhetik – vélik a a helybeliek. Akad olyan ellenvélemény is, amely szerint az új praxis csak a két régi háziorvos érdekeit sérti, hiszen ők így jelentős támogatástól estek el. (A gyerekek ellátásáért plusz-támogatást ad a háziorvosoknak az állam.) Általános vélemény viszont: azzal a lakosság csak nyert, hogy a gyermekorvosi ellátás is elérhetővé vált a faluban.