• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak úgy érezzük, vagy tényleg így van?

Lapszemle MA 06:57 Forrás: hirklikk.hu
Csak úgy érezzük, vagy tényleg így van?

Van magyarázat arra, miért tűnik úgy, mintha több járvány alakulna ki.

Mintha sűrűsödnének azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy újabb – esetenként veszélyes – járványok alakulnak ki a világ egyes pontjain, beleértve Magyarországot is. A legfrissebb: Afrikában egy a köznyelv által majomhimlőként emlegetett (hivatalosan mpox-ra átnevezett) – halálos és mutálódó – vírus terjedése okoz riadalmat egyes országokban. Kökény Mihály megindokolta, hogy miért nem kell tartani ennek terjedésétől idehaza. A korábbi egészségügyi miniszter szerint van magyarázata annak, hogy a Covid-pandémia óta mintha több járvány alakulna ki, írja a Hírklikk.

Vajon tényleg egyre több a különféle fertőzéseket okozó vírus, vagy csak a tragikus koronavírus-járvány miatt mi magunk jobban figyelünk ezekre? – kérdeztük. A korábbi egészségügyi miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kép nem ennyire fekete-fehér. Egyrészt a klímaváltozás hatására elhúzódó nagy hőség miatt olyan betegségek jelennek meg nálunk is, amilyenekkel korábban csak a mediterrán vagy az afrikai országokban lehetett találkozni. Példaként említette a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázként ismert fertőzést, ami eddig nem nagyon volt jellemző Magyarországon, most meg egy-két hét alatt két esetet is detektáltak, ráadásul sem a Hajdú-Biharban, sem a Budapesten érintett beteg nem járt külföldön, azaz itthon kapta el a fertőzést. A klímaváltozás miatt bizonyos kórokozók egyre északabbra vonulnak, s megjelennek már a mi égövünkön is – állapította meg.

Ugyanakkor – folytatta Kökény Mihály – a Covid alatt minden más kórokozó a háttérbe szorult. Azt nehéz megmondani, hogy ha akkor visszaszorultak, most valami más miatt kerülnek elő ezek a fertőzések. S bizonyára ez összefüggésben lehet a turizmussal, vagy akár a migrációval is.

Bár Magyarországon aránylag még jónak mondható a gyerekkori oltási fegyelem, ám Ukrajnában gyakorlatilag teljesen szétesett a közegészségügy, a többi környező országban pedig az oltások szorultak vissza – nem véletlenül volt nem is olyan régen kanyarójárvány – mondott még egy indokot a szakember, írja a Hírklikk.