• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csaknem ötezer orvos hiányzik az ellátásból

Lapszemle Forrás: RTL II

Éger István szerint senki nem méri a belső migrációt, holott ez fontos mutató lenne.

Műsorvezető: Majdnem ötezer orvos hiányzik a rendelőkből és kórházakból Magyarországon, állítja az Orvosi Kamara elnöke. Közben egy friss felmérés szerint minden második rezidens külföldön akar dolgozni. A szakmai szervezetek szerint mindezen csak béremeléssel lehet változtatni. A minisztérium korábban azt közölte, eddigi intézkedéseik miatt már csökken az orvoselvándorlás - hangzott el az RTL II adásában.

Rendeléshez készülődött Komáromi doktor délben. Négy orvos dolgozik a rendelőben, így nincs miért izgulniuk. Ha valaki beteg vagy nyugdíjba megy, van, aki átvegye a betegeit. Több száz, főleg vidéki rendelőben viszont már nincs orvos, sok helyen nyugdíjas korú, ráadásul Komáromi doktor szerint egyre kevesebben mennek háziorvosnak.

Komáromi Zoltán, háziorvos: 1992-ben, '93-ban, amikor elindult a háziorvosi rezidens rendszer, mindenki kevesellte azt a nyolcvanas létszámot, amit a minisztérium biztosított a rezidenseknek. Volt olyan év, hogy 250-en jelentkeztek erre a 80 helyre. Most örül egy egyetemi tanszék, hogy például a 40, vagy 25-ös keretet be tudja tölteni.

Éger István, elnök, Magyar Orvosi Kamara: Nem méri senki azt a nagyon fontos mutatót, hogy a belső migráció mekkora, vagyis egyre többen mennek ki a magánellátásba Magyarországon belül. Ezeket nem mérik, ennek a minősége sem mért, de a száma sem. És ennek az a következménye, hogy ugyanúgy nincs a közfinanszírozott ellátásban elég orvos, mint ha Londonba mennek.

Dénes Tamás, elnök, Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete: Sokkal többet kell dolgozni, minden kórházban mind a heti mondjuk 43-45 óra, ami elfogadható lenne, akár az uniós jogszabályok szerint, akár az életminőség szerint is. Hiszen az emberek ötöt, hatot, akár heteket ügyelnek ahhoz, hogy egy osztály működőképes legyen.

A kamara és a szakszervezet szerint is a béreket kell tovább emelni ahhoz, hogy elég orvos legyen a kórházakban, rendelőkben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták az RTL Híradónak, hogy az orvoshiány a balliberális kormányok politikájának egyik következménye. A Fidesz-kormány eddig 400 milliárdot fordított béremelésre, a szakorvosok pedig az elmúlt két évben 207 ezer forinttal kapnak többet. A minisztérium szerint intézkedéseik következtében csökkent az orvoselvándorlás.