• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csalás volt a legígéretesebb orvosi startup

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Elizabeth Holmes az ötletére úgy szerzett 9 milliárd dollárt, hogy azt tesztek nem támasztották alá, és egy fillér bevételt sem termelt soha.

Holmes tavaly még a legfiatalabb milliárdosnak számított, most mindent elveszített. Így durrant ki a nagy startuplufi - írja a hvg.hu

Holmes 2003-ban alapította a Theranos nevű céget, és tervei szerint forradalmasította volna a vérből történő diagnosztizálást. Holmes azt állította, hogy mivel ő maga retteg a tűtől, olyan vértesztet – illetve ehhez egy speciális tűt és egy új diagnosztikai gépet – alkotott, amely egyetlen csepp, az ujjbegyből vett vérből képes több mint százféle betegséget diagnosztizálni, ráadásul mindezt néhány órán belül. Ha létezne ilyen termék, az valóban hatalmas ugrást jelentene, hiszen drasztikusan csökkenthetné a drága laborvizsgálatok költségét és az azokra fordított időt. Az újításban az is benne volt, hogy a betegnek még az orvossal sem kell találkoznia, saját maga leveheti a vért, azt postán elküldi a laborba és postán megkapja az eredményeket.

Ám sajnos ilyen teszt nem létezik, legfeljebb Holmes képzeletében. Tavaly a Wall Street Journal kezdte a Theranos sikersztorját megpiszkálni. Először az derült ki, hogy a diagnosztizáláshoz használt saját fejlesztésű, Edison névre hallgató laboratóriumi készülék pontatlan adatokat ad, s nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. A cég ezt elismerte, és ezzel magyarázta, hogy a tesztek tizedét végezte csak el a saját gépén. További 60 esetben ugyan az ujjbegyből levett, minimális mennyiségű vért használta, ám mivel azt hagyományos laboratóriumi gépekkel vizsgálta, a mintát hígítani kellett, ami rontotta a pontosságot. A fennmaradó 160 tesztet is a hagyományos eszközökön futtatta le, de azokhoz a mintát az ilyenkor megszokott mennyiségben, vénából, több fiolába gyűjtötték – vagyis a stressz- és fájdalomcsökkentő újdonságról szó sem volt. Végül a Theranosnak kizárólag a herpeszvírust sikerült diagnosztizálnia – erre kapott engedélyt is – de mint kiderült, a módszert lopták.

Márpedig a cégbe mintegy 9 milliárdot befektetők azért adták Holmesnak a pénzüket, hogy a Theranos forradalmasítsa és ezáltal akár újra is ossza a csak az Egyesült Államokban évi 75 milliárd dolláros forgalmat jelentő diagnosztikai piacot.

Az más kérdés, hogy a befektetők kizárólag az ötletre mozdultak rá, és úgy fektettek be a cégbe, hogy az egy cent bevételt sem termelt. Ez persze önmagában nem bűn, sőt, de sokan éppen arra figyelmeztetnek, hogy a Theranos bukása után, feltehetően sokkal több kell majd nagy pénzek összehozására egy kósza ötletnél és a remek PR-nél.                                                         
USA