• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csalogatóak a szabadtéri vizek, de sok veszélyt rejtenek

Lapszemle Forrás: beol.hu

Az előrejelzések szerint a következő napokban 30 fok feletti hőmérsékletre számíthatunk napközben.

Tömegek indulnak el a szabadtéri vizek felé, és az országban történt több tragédia ellenére jó néhányan nem a kijelölt helyeken fürdőznek. Pedig elég lenne néhány alapvető szabályt betartani. Sajnos, a kánikula idején mindig sokan gondolják úgy, hogy bárhol fürödhetnek a szabadtéri vizeken. Szervezetünk tagjai éppen ezért is fordítanak kiemelt figyelmet, ezeknek a helyeken a felkeresésére járőrözéseik során, ahol mindig megkérjük az érintetteket, hogy inkább a biztonságos helyeken hűsöljenek – nyilatkozta a Békés Megyei Hírlapnak Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége, a békési polgárőrség elnöke.

Folyókkal, vizekkel körülvett vidék vagyunk, így még fontosabb az elővigyázatosság. A nyár sokakat bátrabbá, indokolatlanul bátorrá tesz. Néhány éve Murony külterületén történt súlyos tragédia, akkor egy más településen élő kislány fulladt be egy öntözőcsatornába - írja a beol.hu.

Mindent meg kell tennünk, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő – húzta alá Fekete Ferenc polgármester, aki azóta is évről évre felhívja a vizek veszélyeire a gyerekek és a szülők figyelmét. Mint mondta, az öntözőcsatornák vize könnyen felmelegszik, ami miatt egy időben sokan hűsöltek benne. Sajnos azonban, kijönni egyáltalán nem egyszerű az öntözőcsatornákból, mert a széle csúszós, nem strandolásra találták ki – ecsetelte a polgármester, aki arra kért mindenkit, hogy nagyon figyeljenek egymásra a vakáció ideje alatt is.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kiadványokat tett közzé a police.hu oldalon, amelyben a nyár, és azon belül a vizek veszélyeire is figyelmeztetnek. Fontos, hogy ha valaki nem szokott hozzá, kerülje, hogy hideg vízben fürödjön, mert az hirtelen szívleálláshoz vezethet. Ne fürödjünk tele gyomorral, mert könnyen rosszul lehetünk a vízben. Felhevült testtel a vízbe ugrani tilos, fokozatosan célszerű a vízbe merülni. A strand területét jelző bójákon túli területen a fürdőzés veszélyes lehet.

Tilos fürdeni a hajóútban, vízlépcsők és vízi munkák háromszáz méteres, hidak, vízkivételi művek, komp és révátkelőhelyek száz méteres körzetében. Ugyanilyen indokból kerülni kell a kikötőket, a veszteglő és rakodóhelyeket, a zárt vízi sí és vízi robogó, illetve egyéb motoros vízi sporteszközök közlekedésére szolgáló pályákat, valamint a hajóállomásokat is. Egészségre ártalmas vizekben, a nem kijelölt helyeken, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között (kivéve, ha a vízterülete megvilágított, de akkor is csak legfeljebb a mély víz kezdetéig) és ahol tiltó tábla jelzi, szintén ne menjünk a vízbe.