• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csecsemőgyilkossággal vádolták – álterhes volt

Lapszemle Forrás: Borsonline

Két orvos diagnózisa alapján hónapokon át tévesen kezelték terhesként a 36 éves Cs.-né Tündét egy alföldi kórházban.

A nőt másfél hete súlyos alhasi görcsökkel mentők vitték be. Azzal gyanúsították – állítja –, hogy megölte a babáját. Tizenhat éves korom óta vágytam rá, hogy anya legyek – mondja Tünde, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán él szerény körülmények között élettársával. Testalkata alapján most is várandósnak tűnik – írja a borsonline.hu portálja.

Megvettük a kiságyat, a ruhákat a picinek, azt is megbeszéltük, hogy az első hónapokban édesanyámnál fogunk lakni, mert a házunk még nincs kész. A családsegítő is ellenőrizte, megfelelő helyre kerül-e a baba – idézi fel kálváriája kezdetét Tünde, akinél október 25-én egy kórházi ultrahangvizsgálat után megállapították, hogy terhes. Mint elmondta, a doktornő élő 16–17 hetes magzatot látott a méhében, a magzatvizet átlagosnak írta le. December 11-én ugyanennek a kórháznak a nőgyógyászatán egy másik orvos 20 hetesnek látta a terhességet.

Felvettem a kapcsolatot a védőnővel, aki rendszeresen ellenőrizte a hasam térfogatát. Az egyik ilyen mérésnél nagyon megijedtem, mert azt mondta, baj lehet a babával, kisebb a hasam, mint volt – mondja Tünde, aki hetekig félt orvoshoz menni, nem akart azzal szembesülni, hogy esetleg elvetélt, vagy nem is terhes. Másfél hete magas lázzal, alhasi fájdalmakkal kórházba kellett szállítani. Ott ugyanaz a doktornő fogadta, aki először megállapította a terhességet.

A mentők nevetve mondták, hogy hoztak egy 60 hetes kismamát. Mindenki azzal gyanúsított, hogy megöltem a babámat. Az orvosnő állandóan azt kérdezgette, hová tettem a gyereket, mert ő nem tévedhetett, amikor az ultrahanggal vizsgált – folytatja Tünde, akit ezután nőgyógyászhoz vittek. Ő megállapította, hogy az asszony életében nem szült, és a korábban kollégái által véleményezett terhesség minden valószínűség szerint diagnosztikus tévedés.
Sírtam, reszkettem, magamon kívül voltam – emlékszik vissza Tünde, aki képtelen túllépni azon, ami történt.

Az utcában mindenki azt kérdezi, hol a kisbabám. A babakelengyét a húgomnak adtam, aki terhes. Közben pszichiáterhez fordultam. Teljesen kikészültem. Tudom, hogy csomók vannak a hasamban, lehet, hogy soha nem lehet gyerekem. Azért kerestem ügyvédet, mert abban bízom, hogy ha kártérítést fizet a kórház, lesz pénzem kezelésekre, esetleg lombikbébi-programra – tette hozzá Tünde.

Hallottam már olyanról, hogy valakinek a jobb térde helyett a balt műtötték, de hogy több orvos is terhesnek diagnosztizál egy nőt, olyanról ötvenéves pályám alatt még nem – nyilatkozta Ábrahám László, Tünde ügyvédje. Ez az ügy a diagnosztikus tévedés alapesete, ami megkérdőjelezi az orvosok elvárható gondosságát. Ezzel a magatartással kárt okoztak, hiszen Tündének pszichés károsodása lett emiatt. Ultrahangon volt, nőgyógyász látta, védőnővel tartotta a kapcsolatot. Egyértelmű számomra, hogy a kórházat kártérítési felelősség terheli, ami akár a 4–6 millió forintot is elérheti. Miután korrektül elismerték, hogy téves diagnózist állítottak fel, valószínűleg peren kívül meg tudunk majd egyezni – húzta alá az ügyvéd.

Legolvasottabb cikkeink