• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Lapszemle Forrás: szon.hu Szerző:
Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Pszichológusok, szakápolók, háziorvosok és neurológusok is részt vesznek a pszichiátriai konferencián.

Kilencedik alkalommal tartja meg Nemzeti Kongresszusát a Magyar Pszichiátriai Társaság január 24. és 27. között a Kölcsey Központban. Ez az első alkalom, hogy az eseményt Debrecenben rendezik. Ennek oka: a társaság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a pszichiátriai ellátás hálózatban működik, amelyben a vidék egyenrangú partner a fővárossal. Dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a Naplónak elmondta, az eseményt nagy érdeklődés övezi, több mint 1100 szakember regisztrált előzetesen Magyarországról és szomszédos országokból. A jelenlévők az előadások mellett workshopon is részt vehetnek, s ott megoszthatják egymással tapasztalataikat – írja a szon.hu portálja.

Dr. Purebl György kifejtette, a kongresszus fő témájának a fejlődést választották, mivel a pszichiátria tudománya jelentős fejlődésen megy keresztül. Új módszereket használnak a diagnózisok felállítására, nemcsak pszichológiai vizsgálatokat végeznek, hanem szorosan együttműködnek az orvoslás más területeivel. Vannak már eredmények is, Magyarországon az utóbbi időben az öngyilkosságok száma jelentősen csökkent.

Sok testi betegség is okozhat pszichiátriai tüneteket, és egy pszichiátriai betegnek is lehet testi kórja (ez közöttük gyakoribb is, mint az átlagnépességben), ezért fontos az orvoslás más ágaival való szoros kapcsolat, és a modern diagnosztikus eszközök elérhetősége. Emellett szükség lenne arra, hogy a nagyobb figyelmet, gondoskodást igénylő betegek tovább maradhassanak a kórházban. A pszichiátriai zavarok ráadásul már gyermekkorban elkezdődnek, még akkor is, ha csak később okoznak tüneteket.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy már az első jeleket észrevegyük, és kezeljük; megelőzzük, hogy további problémák alakuljanak ki – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a gyerekkori ellátásnál nemcsak a pszichiátriai vagy a pszichológiai kezelésekre kell gondolni, ugyanis a gyermekek gyógyítása is csapatmunkában történik.

Legolvasottabb cikkeink