• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csapdában a rezidensek, mi lesz a szakorvosokkal?

Lapszemle Forrás: nol.hu - vg.hu

Egy szakorvos sem kereshetne kevesebbet, mint a rezidens az ösztöndíjakkal és a hiányszakmás pótlékokkal.

A jövő évi költségvetés tervszámainak megjelenése alkalmat adott a rezidensszövetségnek, hogy ismét közölje: bár sikeresnek tartja a Markusovszky-ösztöndíjat, a rendszert afféle csapdának érzi. Mint ismeretes, az Orbán-kormány az itthon maradás ösztönzésére immáron három éve havonta nettó százezer forinttal egészíti ki a rezidensek bérét. Ezzel a plusszal a rezidensek több pénzt vihetnek haza, mint az őket okító szakorvosok. Miután hamarosan végeznek „az első ösztöndíjasok", a szakorvosi képzés befejezése után elvesztik az extrát, vagyis a most a borítékukban lévő 275 ezer forint egyik pillanatról a másikra 160 ezerre csökkenhet - írta a Népszabadság.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke a lapnak azt mondta: az ösztöndíjnak fontos szerepe van a fiatal orvosok itthon tartásában. Csakhogy ez már valóban csapda, hiszen a kormány nem lépett tovább. A Markusovszky-generáció nem kapott megfelelő választ arra, hogy mi lesz a bérükkel a szakvizsga után. Illetve azt, hogy mi lesz, már sejtik: kevesebb lesz, miközben a szakmai felelősségük hatványozódik.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár korábban arról beszélt, hogy valamennyi, frissen diplomázott orvos hozzájut a rezidens ösztöndíjhoz, s erre 900 millió forint van a jövő évi költségvetési törvény tervezetében. Az orvosi bérek növelésére azonban egyelőre nincs elkülönített összeg.

Kezdenek bekeményíteni a magyar egészségügyben
A pályakezdő orvosokat képviselő szövetség szerint 2015-ben minimum 275 ezer forint nettónak kellene lennie egy szakorvos alapbérének, ennyit keres ma egy rezidens az ösztöndíjakkal és hiányszakmás pótlékokkal együtt. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azonban a jövő évi egészségügyi béremeléssel kapcsolatban óvatosan fogalmazott: „tovább szeretnénk folytatni a korábbi években elkezdett bérfejlesztést az egészségügyi dolgozók számára". Ennek forrásaként a népegészségügyi termékdíjat jelölte meg. A chipsadót jövőre már az alkoholos italokra is kiterjesztik, ennek nyomán 25,3 milliárd forint a jövő évi tervezett bevétel, míg az idei büdzsében még csak 19 milliárd szerepelt - írta a vg.hu a témáról.