• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Csecsemőkor Magyarországon - ilyen egy gyerek élete

Lapszemle 2022.06.22 Forrás: Qubit
Csecsemőkor Magyarországon - ilyen egy gyerek élete

Ha egy nő magánkórházban hozza világra gyermekét, az átlagosan 534 ezer forintba kerül.

Az éjszakai kelés és gondoskodás egyértelműen anyai feladat, de a csecsemők több mint 10 százalékát rendszeresen az édesapjuk fürdeti. A kisbabák 63 százaléka szokott cumit kapni, és 54 százalékukat azonnal felveszik, amikor sír; a családi kapcsolatok a nukleáris családon túl a nagyszülőkkel is meglehetősen szorosak Magyarországon, derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének június elején kiadott kutatási jelentéséből, amelyet a qubit.hu foglal össze.

A Csecsemőkor Magyarországon jelentés célja, hogy szüleik válaszain keresztül képet adjon a néhány hónapos gyerekek életéről, illetve születésük körülményeiről. A 2018-19-ben a vizsgálatba bevont várandós kismamákkal végzett második adatfelvételkor a gyermekek már félévesek voltak. 

Mibe kerül ez a gyerek? 

A szülés körülményeit illetően fontos adat, hogy a vizsgálatban részt vevő családokban született gyermekek 97,6 százaléka állami kórházban született. Mindezt a 2021-ben bevezetett törvényi reformok alapjaiban változtathatják meg, de a hálapénz intézményének megszüntetésével és annak a szülészeti ellátást érintő következményeivel a Kohorsz ‘18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat még nem foglalkozik.

Egy kisbaba érkezése átlagosan 108 ezer forintba kerül, az anyagi ráfordítások tekintetében azonban óriási a szórás. Vannak, akik a szülésre magánellátás keretében egyáltalán nem költenek: ők teljes mértékben a társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott ellátásokra (várandósgondozásra, orvosi ellátásokra, vizsgálatokra és szüléslevezetésre) támaszkodnak. Az általuk fizetett kb. 43 500 forint a válaszok alapján javarészt kiegészítő, ajánlott vizsgálatokra, vitaminokra és gyógyszerekre ment el.

Ha egy nő magánkórházban hozza világra gyermekét, az átlagosan 534 ezer forintba kerül, szemben az állami kórházban történő szülés százezer forint alatti árával. Mégis, a magyarországi szülészetre, a már említett 2021-es reformok bevezetése előtt, mindenképpen a kettős finanszírozás volt jellemző. A nők részben magánellátásban, részben az állami ellátásban vettek igénybe szolgáltatásokat, így jött ki a várandósgondozás átlagköltsége a válaszadó 6844 nő körében 126 ezer forintra.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink