• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csodából botrány – a bangladesi ikrek szétválasztásának története

Lapszemle 2022.01.27 Forrás: valaszonline.hu
Csodából botrány – a bangladesi ikrek szétválasztásának története

Csókay csak jóval később eszmélt rá, hogy a gyerekek koponyájának rekonstrukciójánál a plasztikai sebész csapat eltért a korábban felállított műtéti tervtől.

Ritkán fordul elő, hogy egy magyar orvosi siker híre bejárja a világsajtót. 2019 augusztusában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásakor ez történt. Az öröm elmúlt, azóta büntető- és etikai ügyek, letiltott dokumentumfilm, nyilatkozatháborúk jellemzik a helyzetet. Mi rontotta meg a sikeres csapat viszonyát? Hogyan jutottak idáig? A Válasz Online nem nyilatkozatot kért a történet kulcsszereplőitől, hanem bizonyítékokat. Kaptak. Ezek alapján rekonstruálja a lap a történteket.

Csókay is csak jóval később eszmélt rá, hogy a gyerekek koponyájának rekonstrukciójánál a plasztikai sebész csapat eltért a korábban felállított műtéti tervtől. A vele való egyeztetés nélkül felülbírálták a boncteremben hosszasan gyakorolt módszert, és egy új ötletet vetettek be. A főorvos szerint ez vezethetett az egyik gyermeknél a súlyos szövődmény kialakulásához. Nem biztos, hogy igaza van, mert rengeteg tényező vezethetett odáig, hogy a műtétet követő bő hónap múlva az egyik kislány agya bevérzett. Amíg a másik gyerek beszél, énekel, fut, addig ez a kislány egyelőre mozgásában és értelmileg is korlátozott, kommunikálni sem lehet vele. Tény azonban, hogy Csókaynak az előzetes tervtől való eltérésről tudnia kellett volna, jóvá kellett volna hagynia, ha valóban ő a végső szétválasztó műtét szakmai vezetője. 

Szász közben egyszerre részese egy elképesztő vallási összefogásnak és egy csodálatos, heroikus orvosi beavatkozásnak. Ő maga nem nyilatkozhat a már említett titoktartási miatt, Bognár Gyöngyvér, a felesége azonban azt mondja, Szász Jánost megfogta, hogy ebben a vállalkozásban négy világvallás van jelen: a muszlim (család, orvosok), a keresztény (magyar orvosok), a hindu (kinti orvosok) és a zsidó, a rendező révén. 

Film már biztosan nem lesz belőle. Tavaly ősszel ugyanis szülők kiadtak egy angol nyelvű nyilatkozatot, amelyben visszavonják a beleegyezésüket, és minden jogot az alapítványra ruháznak a gyerekek szereplésével kapcsolatban.

Privát üzenetekben azt írják Csókaynak, hogy használja nyugodtan a képeket, hiszen az ő gyerekeik a magyar orvos gyerekei is, ám ez nem jognyilatkozat, így a gyerekek nem jelenhetnek meg a felvételeken.

A teljes riport a Válasz Online portálján olvasható. 

 

Legolvasottabb cikkeink