• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csodák pedig vannak

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Törvény írja elő, hogy akiknél kis mennyiségű kábítószert találtak, börtön helyett az elterelést választhassák.

Mégsem költ egyetlen fillért sem a kormány erre a megelőző-felvilágosító szolgáltatásra. A civil szakmai szervezetek még a 2012-es pénzüket sem kapták meg, amiért van, ahol már megszűnt az elterelés. Ráadásul a támogatásnak az idei költségvetésben sincs nyoma – írja nepszava.hu portálja.

A rendőrök és az ügyészség értetlenül áll a helyzet előtt, ugyanis törvény garantálja azt a lehetőséget, hogy a börtön helyett a fél évig tartó foglalkozássorozatot választhassák az alkalmi szerfogyasztók. A kormány ugyanakkor nem költ a megelőző-felvilágosító elterelésre, a 2012-es évre szóló pénz legkorábban csak ebben a hónapban érkezhet meg a szervezetekhez, és a 2013-as költségvetésben sincs feltüntetve a preventív elterelés támogatására fordítandó összeg. Holott 2010 előtt több mint 100 millió forintot költöttek erre a feladatra – húzza alá a kormány.

Közel 60 fő várja a lehetőséget az elterelés folytatására, és folyamatosan érkeznek hozzánk új kliensek, akiknél fogyasztói mennyiségű kábítószert találtak, ám ők jelenleg csak igazolást kaphatnak arról, hogy önhibájukon kívül nem tudták megkezdeni a kezelést. Ám a végtelenségig nem lehet halasztgatni a büntetőeljárásokat - nyilatkozta Nagyné Farkas Rita, a szombathelyi Humán Harmónia Alapítvány szociálterapeutája, aki a tíz éve működő megelőző-felvilágosító szolgáltatás vezetője volt, amíg az elterelést január 1-jén fel nem függesztették.

A legtöbben az eltérés természetéből adódóan először csak kénytelen-kelletlen vettek részt a foglalkozásokon, ám nem egyszer fordult elő, hogy végül a barátok és barátnők, illetve a házastársak is megjelentek a beszélgetéseken, mondván, talán az ő problémáikon is lehetne segíteni – tette hozzá a szakember. Valóságos csodák történtek az elterelések alatt – fogalmazott a szociálterapeuta, megjegyezve még, hogy természetesen mindig voltak visszaesők, akiknél nem volt elég a fél év és az összesen 24 óra, ám az egyéni és csoportos foglalkozások, a személyiségfejlesztő tréningek rengeteget segítettek.

A szervezetek 2012-ben támogatást alig, jobbára csak ígéreteket kaptak a minisztériumtól. Dr. Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője kiemelte: ugyan aláírták a szerződéseket és "megtörtént az utalások technikai előkészítése", de december 31-ig, azaz a kincstár év végi zárásáig nem érkezett meg az átutalás az Emmihez tartozó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetbe. A támogatás összege az új naptári év kezdetével az Emmi úgynevezett "maradványleltárába" került, a leltár felmérése, azaz a megmaradt támogatások számba vétele azonban újabb csúszáshoz vezet, így legkorábban csak ebben a hónapban kaphatják meg a szervezetek a tavalyi pénzüket.

Önmagában már az felháborító, hogy egy civil szervezet, amely nem termel profitot, és csupán a különböző támogatásokból tudja fenntartani tevékenységét, csak utólag juthat hozzá a működéséhez szükséges forráshoz, ám nem ez az utolsó stációja a kálváriának.

Nyilvánvalónak tetszik, hogy nem azért nem érkeztek meg lassan egy és negyed éve a pénzek a szervezetekhez, és nem azért hiányzik az erre a feladatra fordítható tétel az idei költségvetésből, mert az Emmi megfeledkezett volna az elterelésről. A kormány egyszerűen rendészeti eszközökkel akarja kezelni a drogfogyasztás problémáját, amire a július elsején hatályba lépő új Büntető törvénykönyv is példa – emeli ki a portál.

Legolvasottabb cikkeink