• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csodaszámba megy, hogy egy éven belül lett vakcina

Lapszemle 2021.01.02 Forrás: index.hu
Csodaszámba megy, hogy egy éven belül lett vakcina

Azon kell nagy erőkkel gondolkodni mindannyiunknak, hogy mi az, amit érdemes 2020 tanulságai közül hosszú távra megtartani.

Korábban senki sem gondolta, hogy egy éven belül ki lehet fejleszteni és engedélyeztetni egy vakcinát vagy egy gyógyszert – mondta az Indexnek adott interjúban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. A cégvezető arról is beszélt, hogy a pandémia miatt nem kellett a stratégiájukon változtatni, elsődleges céljuk pedig az, hogy Európában a Richter legyen a legnagyobb nőgyógyászati szereplő a gyógyszerpiacon.

Azon túl, hogy oltóanyagot kellett fejleszteni nagyon rövid időn belül, milyen kihívások elé állította a pandémia a gyógyszeripart?

Ez az iparág védettebb a konjunktúraciklusokkal szemben, azonban minket sem került el a válság. Nálunk is extra alkalmazkodást és figyelmet igényelt a helyzet, legfőképpen a gyógyszergyártásban dolgozó kollégáink egészségének megóvása miatt. Az üzletmenet és a gyógyszerellátás folytonosságának biztosítása érdekében kritikus volt, hogy a szükséges munkavállalói létszámot biztosítani tudjuk a gyártáshoz, a felszabadításhoz a laborokban, a raktárakban, valamint az adminisztrációs területeken végezett munkához.

Készárukészleteink olyan magas szinten voltak egész évben, amire nem volt korábban példa a Richter 120 éves történetében.

A korlátozások miatt jelentősen csökkent az orvoslátogatások száma, a marketingtevékenység nagyon szigorú korlátok közé lett szorítva. Ezeket a kampányainkat online formában tudtuk csak megtartani, ami fékezte a kereskedelmi tevékenységünk dinamizmusát. Mint minden gyógyszercég, mi is már márciusban azon gondolkodtunk, hogy mit tudunk tenni azért, hogy a koronavírus elleni küzdelembe aktívan bekapcsolódjunk. Több szálon is elindult nálunk az ezzel kapcsolatos munka, amelyek közül a remdesivir antivirális szer fejlesztése, szintézise és az ezzel kapcsolatos ellátási nehézségek enyhítése bizonyult a leglátványosabbnak, legeredményesebbnek. (...)

Hány adag remdesivirt gyártottak eddig? Mik az eddigi tapasztalatok?

A remdesivir egy antivirális szer, amit eredetileg az ebolára fejlesztettek ki. Egyike volt azoknak a gyógyszerjelölteknek, amelyekkel kapcsolatban komolyan felmerült és valószínűsíthető volt, hogy a Covid-fertőzött betegek valamilyen szegmensét eredményesen tudja majd kezelni. Ez be is igazolódott. Márciusban kezdtünk el vele foglalkozni, és rekordidőnek számít, hogy öt hónap alatt a szintézis végbement, és a készítményt szeptemberre elő tudtuk állítani.

Felszabadítva 27 ezer fiolát gyártottunk az első menetben, az őszi hónapokban, ami körülbelül 2500 beteg kezelésére elég. A klinikai vizsgálatokban – amelyek menedzselése már nem a Richter feladata volt – a visszajelzések alapján, akik ezt kapták, azoknál nagyon jelentősen rövidült a gyógyulás időtartama. Egy intenzív osztályos kezelés néhány napos csökkenése már pénzben is kifejezhető, de ami még fontosabb, hogy az új betegek ellátása szempontjából is óriási hasznot jelent az így felszabaduló kórházi kapacitás. (...)

Összességében mit vár 2021-től?

Abban reménykedünk, hogy tavasszal visszatérhetünk egy normálisabb, de a korábbival nem teljesen azonos kerékvágásba társadalmi, gazdasági szempontból egyaránt. A feladat 2020 végén leginkább az, hogy kicsit feltöltődjünk, mindenkinek komoly mentális és sokak számára fizikai megterhelést is jelentett ez az év.

Azon kell nagy erőkkel gondolkodni mindannyiunknak, hogy mi az, amit érdemes 2020 tanulságai közül hosszú távra megtartani: ilyen lehet a távoli munkavégzés szerepe, vagy a kereskedelmi és marketingtevékenységünk új formái, de számunkra első helyen biztosan a jelentős arányban megújuló portfólió jelenti majd a legnagyobb kihívást és egyben lehetőséget 2021-től kezdve.

Legolvasottabb cikkeink