• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Oroszországnak nincs elég kapacitása, uniós és kínai vakcina jön

Lapszemle 2021.01.02 Forrás: atv.hu
Oroszországnak nincs elég kapacitása, uniós és kínai vakcina jön

Ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek.

A magyar társadalom körülbelül egyharmada azonnal beoltatná magát - mondta Gulyás Gergely az atv.hunak adott szilveszteri interjújában egy felmérés alapján. Aki beoltatja magát, mentesül a karanténkötelezettség alól - jelentette ki a miniszter, aki szerint a munkáltatók nem kötelezhetik munkatársaikat oltásra, az a miniszterek számára sem lesz kötelező.

Gulyás Gergely az interjúban a koronavírus elleni oltás kapcsán bejelentette: körülbelül a társadalom egyharmada hajlandó magát akár azonnal beoltatni. További egyharmad ezen gondolkodik - meggyőző-e számára az, hogy akiket már beoltanak, azoknál a vakcina védettséget nyújt -, és egyharmad az, aki pedig alapvetően elutasítja. A miniszter mindezt egy általa ismert magyar felmérés alapján mondta el.

Ami a vakcinákat illeti, amikkel majd Magyarországon oltani lehet, Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy "Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet".

Mint ismert, közel tízezer uniós Pfizer vakcina érkezett Magyarországra és december 27-én ezekkel kezdődhetett meg az oltás. Emellett 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalásai nyomán, de még hónapokig kísérleti fázisban van az oltóanyag, nem engedélyezett - jelentettek be korábban.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek.

Arra a kérdésre pedig, hogy a munkáltatók kötelezhetik-e majd a munkatársaikat, hogy beoltassák magukat, a miniszter közölte: szerinte az oltást nem lehet kötelezővé tenni, alapelv, hogy az önkéntes. Az oltás a miniszterek számára sem lesz kötelező.

A magyar kormány nem fogja regisztrálni azokat, akik nem oltatják be magukat, "nem készülünk" listázásra. De az is valószínű, hogy lesznek olyan országok, akik például csak oltási könyvvel engednek valakit beutazni - mondta Gulyás Gergely. Azaz, lesz valamilyen "vakcinaútlevél", a QR-kódról viszont nem tudott részletekkel szolgálni, annyit mondott, hogy a Belügyminisztérium az uniós előírásoknak megfelelő technikai feltételeket biztosítani fogja.

Legolvasottabb cikkeink