• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csonttörés, fogfájós frontok

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Súlyosbodhatnak az akut szív- és érrendszeri betegségek tünetei.

Három emberből kettőt megvisel a jelentős hőmérséklet-ingadozás. Egyik nap még 40 fok, másnap 15 - ez próbára teszi az alkalmazkodóképességet. A legérzékenyebben a hőmérséklet és a légnyomás változására reagál az emberi szervezet. Míg az egészségeseknél nagyrészt az általános közérzetet rontja, addig az akut szív- és érrendszeri vagy légúti megbetegedésekben szenvedőknél, például a magas vérnyomással, asztmával küszködők esetében a tünetek súlyosbodásával kell számolni ilyenkor.

Az újszülött gyermekek, az idősek és a betegek szervezete nem elég erős, ezért a legrosszabbul ők akklimatizálódnak. Hasonlóan rosszul tűrik az időjárás változásait a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szívbetegséggel küszködők és az asztmások.

A nagymértékű változások a meglévő fájdalmakat felerősíthetik: a régi csonttörések, műtéti hegek, de még a fogtömések is megfájdulhatnak, ízületi panaszok jelentkezhetnek.

Kérdés, hogyan lehet a szervezet alkalmazkodóképességét növelni. Rossz hír, hogy nincs azonnal ható csodamódszer. Jó hír viszont, hogy mégis van megoldás. Azok, akik hosszú távra terveznek, és hajlandók kitartó munkára, elérhetik, hogy szervezetüket egyre kevésbé viseljék meg az időjárás fordulatai. A rendszeres sport javítja a szervezet általános állapotát, jótékony hatással van a keringésre, ennek köszönhetően megnöveli a fizikai alkalmazkodás képességét.

A túlsúly - több negatív hatása mellett - a hőség elviselését is megnehezíti. Sikeres fogyókúra után sokan számolnak be arról, hogy a korábbinál jóval kevesebbet izzadnak nyáron, és ritkábban vannak rosszul.

Az első és legfontosabb tehát a pluszkilóktól való megszabadulás. A szénhidrátban gazdag hűtött finomságok különösen csábítóak nyáron, ám a kellemes élmény elillan, gyarapodó kilóinkat viszont cipelhetjük tovább a fullasztó melegben. Az egyszerű szénhidrátok helyett érdemes a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket előnyben részesíteni, ugyanis ezek enyhítik a meleg miatt jelentkező tüneteket.