• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kell a beleérző képesség

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Az elmúlt év márciusában érkezett meg a jó hír, támogatásra érdemesnek ítélték a terveket.

A „Sürgősségi betegellátás fejlesztése az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban" című, sikeres pályázatról tartottak tegnap sajtótájékoztatót az intézmény Gönczy-termében. Lindenmayer Tamás projektmenedzser többek közt arról szólt, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett pályázat első fordulójára 2008 júliusában adta be anyagát a kórház, tizenöt hónapra rá a második forduló dokumentumait is elküldték.

A támogatási szerződést májusban írták alá. Ekkor a kivitelezés megjelölt határideje 2011. szeptember 28. volt. A dátum az esztergomi adósságrendezés következtében módosult, 2011. december 16. lett. A munkálatok várhatóan augusztusban elkezdődnek.

- A sürgősségi osztály megvalósulása után a nap huszonnégy órájában központi helyen fogadjuk a hirtelen megbetegedett pácienseket - kezdte tájékoztatóját dr. Kollár Zoltán, majd a főigazgató főorvos szólt a részletekről is. A sürgősségi központhoz kapcsolódik majd az akut betegellátás szakmai tevékenysége is. Mindig lesz betegfogadóképes személyzet. Az egymásra épülés kapcsán ez a személyzet a megfelelő szakembereket rögtön tudja hívni sürgős esetekben.

A sürgősségi betegellátási rendszer osztályozza is az eseteket. Lesznek, akiket helyben azonnal ellátnak, aztán hazaengednek. Másokat megfigyelnek és a tapasztaltak alapján később látják el őket. Megint másokat azonnal a szükség szerinti osztályra helyeznek át, illetve lesznek, akiket más intézménybe küldenek.

- Megyénkben az esztergomi kórház lesz az első sürgősségi betegellátó hely, ez a tény nagymértékben biztosítja az intézmény helyét a megyei, illetve az országos egészségügyi rendszerben. A kórház szerepet kaphat a határ menti betegellátásban is. A változások a betegek érdekeit szolgálják. A sürgősségi betegellátás szakmai szempontból talán a legbetegcentrikusabb megoldás - emelte ki dr. Kollár Zoltán.

- A sürgősségi osztály működtetéséhez megfelelő számú, speciális szakképzettségű személyzetre van szükség. Kiírtuk a pályázatot az osztályvezető ápoló munkakörre. A jelenlegi dolgozók közül négyen vesznek részt sürgősségi szakápoló képzésben. A munka nagy beleérző képességet, magabiztos hozzáállást, precíz ténykedést igényel - mondta Üveges Péterné ápolási igazgató.

A Vaszary átépítési munkálatai két fő részből állnak majd. A belső átalakítás helyszíne a manuális pavilon földszintje lesz. Itt alakítják ki az orvostechnológiai tervek alapján - a tartószerkezetek bolygatása nélkül - a sürgősségi osztályt. A munka másik része egy bővítés. A sürgősségi részleg és a diagnosztika munkahelyek közötti zárt kapcsolat biztosítására beépítik a szomszédos röntgenosztály jelenleg nyitott folyosóját.

A sürgősségi osztály hasznos alapterülete az összekötő folyosóval együtt 976 négyzetméter lesz.