• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúszhat az arzénmentesítés

Lapszemle Forrás: baon.hu

Tíz éve húzódik az ivóvíz arzénmentesítése hazánkban.

A probléma több mint háromszáz települést érint. Most a közbeszerzésiek felülvizsgálata miatt csúszhatnak a beruházások. Az uniós előírások szerint 2014-ig minden településen 10 mikrogramm alá kell csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát – írja a baon.hu portálja.

Több mint egy évtizede meddő viták folynak az arzénmentesítés ügyében, ám a beruházások sehol sem tartanak – fogalmazott Kovács Imre, Kunszállás polgármestere azon a tanácskozáson, amelyet a közelmúltban Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő meghívására Kiskunfélegyházán tartottak, és ahol elsősorban a települések problémáit összegezték.

A bonyolult uniós procedúrák és az elhúzódó közbeszerzések miatt az önkormányzatok rajtuk kívül álló okok miatt, valószínűleg nem tudják határidőre teljesíteni törvényi kötelezettségüket, azaz az egészséges ivóvíz biztosítását – hívta fel a figyelmet Kovács Imre. Mint mondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közbeszerzések felülvizsgálatát rendelte el, a már megkötött szerződéseket pedig "jegelték".

Kunszállás tizenhét másik önkormányzattal közösen hozta létre a Kiskőrösi Ivóvíz Minőségjavító Konzorciumot. Az érintett településeken mintegy három milliárd forint uniós és hazai forrásból valósulhat meg az arzénmentesítés. Kunszállás tekintetében ez az összeg 88 millió forint. Mivel a településen viszonylag alacsony a víz arzéntartalma, egyszerűbb és olcsóbb technológiával megoldható az arzénmentesítés – mondta Kovács Imre, hozzátéve azt is, így a közbeszerzést is egyszerűbben, meghívásos pályázattal bonyolíthatták le. Kiválasztották a kivételezőt, túl vannak a szerződéskötésen is. A jó idő beköszöntével indulhatott volna a beruházás. Ám, a fejlesztési ügynökség elrendelte valamennyi szerződés felülvizsgálatát. Erre azért volt szükség – részletezte a kunszállási polgármester - mert a nagyobb településeken, ahol 150-300 millió forint értékű beruházásokról van szó, a vesztes kivitelezők fellebbeztek a közbeszerzési eredmény ellen. Amíg az NFÜ vizsgálódik, addig a fejlesztések sem indulhatnak. Emiatt viszont havonta több százezer forint plusz kiadása keletkezik az önkormányzatoknak, az egészséges ivóvizet ugyanis a beruházások megvalósulásáig kötelesek biztosítani.

A kunszállási képviselő-testület hétfői ülésén úgy döntött, amennyiben április 15-ig nem rendeződnek a közbeszerzések, akkor a polgármester kezdje meg a tárgyalásokat a konzorciumból való kilépésről, a beruházást pedig saját erőből valósítják meg. Az eddig kapott előzetes árajánlatok szerint sokkal olcsóbban, negyedéből és határidőn belül elkészülhet az arzénmentesítés Kunszálláson – jegyzi meg a portál.