• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csütörtöktől vasárnapig oltanak majd a háziorvosok

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: telex.hu
Csütörtöktől vasárnapig oltanak majd a háziorvosok

Adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.

Több tízezer idős embert oltanak be február legelső hetében, csak olyanokat, akik már regisztráltak az oltásra, mondta vasárnap György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az M1-en. A folyamat előkészítéseként kaptak a háziorvosok egy levelet, amiben a legidősebbek oltási programját ismerteti velük január 29-i keltezéssel Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. Egy háziorvos elküldte a levelet a Telexnek, amiben van némi ellentmondás azzal kapcsolatban, hogy egy előre meghatározott sorrend szerint kell-e oltaniuk a háziorvosoknak, mérlegelési lehetőség nélkül vagy priorizálhatnak az idős, oltakozni vágyók között.

Íme a levélből a két, látszólag ellentmondó részlet:

„A jelen levelemmel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak. A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is.” (…)

„A vakcináció megszervezése során a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani. A végleges oltási sorrend felállításánál szükséges az Ön személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról. A háziorvos hatásköre tehát eldönteni a regisztrált idős személyek olthatóságát.”

A levélből kiderül az is, hogy az idős emberek értesítése után csütörtöktől vasárnapig, azaz február 4-7.-ig oltanak a háziorvosok, továbbá az is, hogy vannak olyan személyek is a listán (nem sokan), akik nem az adott háziorvos praxisához tartoznak, de hozzájuk osztották be őket, mert amúgy nincs háziorvosuk.

Egyfelől tehát úgy fogalmaz a levél, hogy „a vakcinák várható érkezése alapján az oltások kezdő időpontja 2021. február 4. csütörtök, befejezése: legkésőbb február 7. vasárnap.” Másfelől azt is írják, hogy ha kell, akkor munkaidő után is, egész héten oltsanak. „Adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.” További teendők és a teljes levél a teljes cikkben