• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Czeizel: Nem láthatom, hogy nő fel a 8 éves gyerekem

Lapszemle Forrás: blikk.hu

Fájó szívvel vallotta meg a Blikknek Czeizel Endre (78), hogy nem érheti meg, mire kisiskolás korú fia, Andriska (8) felnő.

Lapunk csütörtöki számában elsőként írtuk meg, hogy a világhírű genetikusprofesszor, akinek három nagyobb gyermeke van, 71 évesen újból apa lett, amit eddig sikerült is titokban tartania. Legkisebbik gyermeke születése idején még nem tudhatta, hogy beteg, de még két éve sem, amikor egy videón sejtelmesen utalt a kisfiú létezésére. Előadása épp arról szólt, hogy az idősebb apák gyermekei igen jó feltételekkel indulnak az életnek - írja a Blikk.hu.

Géntérképeikkel sikerült bebizonyítani, hogy egészségesebbek, tovább élhetnek, de jobb anyagi körülmények közé is születhetnek. Akkor még nem tudta, hogy az örömet, amit ez a kései gyermek jelent neki, súlyos betegség árnyékolja be.

A professzor egy súlyos rosszullét után tűnt el tavaly tavasszal a nagy nyilvánosság elől, akkor derült ki, hogy akut myeloid leukémiája van. Nem nyugodott bele a halálos ítéletbe, elhatározta, harcol a betegség ellen, kisfiából merített erőt. Ötször négyhetes kemoterápiás kezelésnek vetette alá magát.

- Ennek a leukémiának, ami nekem van, a túlélési prognózisa három–öt év lehet, így sajnos szembe kell nézzek a ténnyel: nem érhetem meg, hogy felnőjön a kisfiam – mondta a Blikknek szomorúan a professzor.

- De megpróbálok ezzel nem foglalkozni, és máról holnapra élni. Amikor a betegségem miatt nem jutottam el egy amerikai konferenciára, az egyik ottani kedves kolléganőm azt tanácsolta, mondjak köszönetet minden egyes napért, és azóta így is teszek!

A daganatos sejtek azóta elpusztultak szervezetében, és decembertől a leendő kismamák újból felkereshetik tanácsaiért, azonkívül egy új könyv írásába is belefogott. Az áprilisban megjelenő műben többek között arra keres választ, hogyan magyarázható az, hogy a zenei géniuszok többsége zenészcsaládban születik, illetve mi magyarázza, hogy a nők ugyan tehetségesebb énekesek, mégsem ismerünk női zeneszerző géniuszt - olvasható a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink