• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dániában találta meg szerencséjét a vegyészből lett fizikus

Lapszemle Forrás: beol.hu

Hat éve él Dániában és dolgozik a fővárosban, Koppenhágában kutatóként a békéscsabai Balogh Zoltán.

A fiatalember kellemes tapasztalatokkal gazdagodott a skandináv országban. A Belvárosi gimiben érettségiztem 2001-ben, német-angol nyelvtagozaton, majd a szegedi egyetem vegyész szakán diplomáztam 2007 januárjában. Folytatni szerettem volna a képzést az intézmény doktori iskolájában, de erre sajnos nem volt lehetőségem. Végül a Richter gyógyszergyár dorogi telepén helyezkedtem el minőségbiztosítási ellenőrként. Itt együtt dolgoztam a legjobb cimborámmal, korábbi egyetemi csoporttársammal, Dávid Tamással.

Tamás ugyancsak szeretett volna PhD-zni. El is ment egy interjúra, németországi ösztöndíj reményében. Ott azt mondták neki, hogy az angol nyelvtudása nem elégséges, de kapott egy nyomtatványt egy dán Marie Curie ösztöndíjról, ami esetleg érdekelheti. Tamás megmutatta nekem ezt a tájékoztatót, mondván, „ha Németországba nem volt elég az angolom, akkor valószínűleg Dániába sem lesz" – így elevenítette fel a kezdeteket a beol.hu portáljának Balogh Zoltán.

Balogh Zoltán jelentkezett az ösztöndíjra, majd el is felejtette az egészet.

Körülbelül két hónap múlva kaptam egy telefonhívást a későbbi főnökömtől, érdekelne-e egy koppenhágai interjú a pozícióra. A repjegyet megvették nekem, ami nagy segítség volt. Az interjú idején egy retúrjegy Koppenhágába több volt, mint az egy havi fizum. A beszélgetés jól sikerült, felajánlották a helyet, mielőbbi kezdéssel. Ez még éppen a három hónapos Richteres próbaidő lejárta előtt történt, így nem okozott gondot a kilépés — tette hozzá Balogh Zoltán, aki elmondta, 2007. június 3-án érkezett meg Dániába, azóta ott él és dolgozik.

Az első munkám egy olajtársaság által finanszírozott projekt volt a Koppenhágai Egyetemen (KU) nanogeokémiai tanszékén. Arra próbáltunk megoldást találni, miként lehetne a tengeri olajkitermelés hatékonyságát növelni. Érdekes téma, nagy kihívás. Az elég hamar kiderült számomra, hogy a fizika valójában jobban érdekel, mint a kémia, így az eredeti projektem is megváltozott, labormunka helyett elektronmikroszkópokkal kezdtem foglalkozni.

A szerződésem 2010 júniusában járt le, ezután a dán műszaki egyetem eletronmikroszkóp-központjában helyezkedtem el. Először csak 6 hónapra szerződtettek, heti 3 nap munkával, ez később egy év teljes munkaidőre, majd korlátlan szerződésre változott. Három mikroszkópért vagyok felelős, emellett egy kicsit tanítok is – beszélt szakmai előmeneteléről a békéscsabai fiatalember.

Balogh Zoltán ottléte alatt a dánok mentalitását is bőséggel megtapasztalta. Mint mondta, a skandináv ország lakosai segítőkészek, de zárkózottabbak, mint a magyarok. A dánok nagyon precízek, csendben követik a szabályokat, nem hőzöngenek, ha például hosszú a sor a boltban vagy a buszmegállóban. A korrupció mértéke alacsony, olyan nincs, hogy mondjuk hamarabb kapsz időpontot, olcsóbban jutsz be a fogorvoshoz, mert a munkatársad felesége éppen az illetékes szakember. Az ügyintézés ugyanakkor Dániában is nehézkes, sokszor nehéz kitalálni, pontosan kihez is kellene fordulni bizonyos ügyekben.

Mint mondta Dániában nagyon sokan sportolnak, autó helyett általában kerékpárral járnak és egészséges ételeket esznek, tévézéskor pedig nem csokoládét és chipset rágcsálnak, hanem répát és uborkát. Persze itt sem minden fenékig tejfel: A családom, az otthoni barátok nagyon hiányoznak. Tejföl, túró, kolbász, túrórudi, kifli, zsemle, kalács mind-mind olyan dolog, amit „otthoni" minőségben nem sikerült találnom – jegyezte meg Balogh Zoltán.