• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dél-budai Centrumkórház: kezdődhetnek a műszaki szakmai egyeztetések

Lapszemle 2022.04.25 Forrás: origo.hu
Dél-budai Centrumkórház: kezdődhetnek a műszaki szakmai egyeztetések

"Nem engedem meg, hogy bárki kapkodjon azért, mert a baloldal riogat és politikai nyomás alá helyezi a beruházást".

Gőzerővel folyik a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megvalósításának előkészítése: jogerős az építési engedély, megtörtént a telekegyesítés, a kiviteli tervek idén elkészülnek – nyilatkozta az Origónak a projektet vezető miniszterelnöki megbízott. Prof. Dr. Bedros J. Róbert szerint a kormány továbbra is elkötelezett a hazai viszonylatban egyedülálló kórházfejlesztés megvalósítása iránt.

Hogy áll most a Dél-budai Centrumkórház beruházása? A baloldal megint azt hangoztatja, hogy nem épül meg.

Sajnos úgy tűnik, hogy amíg a toronydaruk fel nem sorakoznak az építkezésen Dobogón, addig egyesek megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni abból, hogy a közvéleményt riogatják. 

A politikai nyilatkozatokon túl ez miben nyilvánul meg?

Például az építési engedélyhez szükséges telekalakítási engedély kiadását a baloldali vezetésű XI. kerületi önkormányzat tavaly – jogellenesen – megtagadta. A DBC Zrt. bírósághoz fordult, amely decemberben jogerősen megsemmisítette az újbudai önkormányzat elutasító határozatát, de így is csak február végén kaphatta meg az építési engedélyt a Dél-budai Centrumkórház és csupán március végére zárulhatott le a telekalakítási engedélyezési eljárás. Most már végre egy helyrajzi számon egyesültek a DBC Zrt. vagyonkezelésében álló telkek, és erről megkaptuk a földhivatali határozatot is.

Mi a további menetrend?

A kiviteli tervek az idén elkészülnek. Ezt követően, uniós közbeszerzési eljárás keretében kerülhet sor a kivitelező kiválasztására, amely a beruházás méretére és összetettségére való tekintettel a minimálisan előírt három hónapnál várhatóan több időt vesz majd igénybe. A kivitelezés maga körülbelül négy évig tart. (...)

A tervezés folyamata hihetetlenül aprólékos, hiszen össze kell hangolni a gyógyítás eredményességének szempontjait a funkcionális területek maximális kihasználtságával. Az orvosszakértőink, ápolási és rehabilitációs szakembereink meghatározzák a kritériumokat, majd ezek alapján elkészülnek a tervek, amelyeket újra véleményeznek és a tervezők szükség szerint módosítják, pontosítják, finomítják a terveket.

Az orvosszakmai konzultációk gyakorlatilag befejeződtek, így el tudnak kezdődni a műszaki szakmai egyeztetések. Vagyis a gyógyítás szempontjai alapján már megállapítottuk, hogy hány műtőre van szükség, vagy milyen legyen a helyiségek belső elrendezése, most azon van a sor, hogy a műszaki szakértők ehhez igazodva meghatározzák az objektumon belüli beosztást, beleértve még a csatlakozók elhelyezését is. Azonban nemcsak építészeti kérdésekre kell gondolni, hanem például arra is, hogy a munkaruhák automatizált kiadását hogyan illesszük a DBC napi ütemébe időben és helyben. Már zajlik a műtők és a kórházi logisztikai feladatok szimulációja, a felvonók kapacitásvizsgálata, dolgozunk a távközlési kapcsolatok és adatátviteli hálózat tervezésének előkészítésén. Bevontunk a tervek véleményezésébe érdekvédelmi szervezeteket, például a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét vagy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét. A háttérben tehát hatalmas, csak éppen kifelé nem túl látványos munka zajlik – legalábbis egy építkezéshez képest.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink