• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dél-somogyi tragédiák: amikor a halál az egyetlen választás

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Tragikus válasz egy stresszes élethelyzetre: egyre többen vetnek véget önkezűleg életüknek Dél-Somogyban.

Összeszámoltuk: tavaly egész évben nem volt annyi öngyilkos a megye boldogtalanabb felében, mint az idei első félévben. Egyre többen érzik reménytelennek az életüket, s képtelenek megbirkózni vele. Az anyagi gondok, egy közelálló halála, szakítás valakivel vagy súlyos betegség is elvezethet az öngyilkossághoz. Egy tavalyi felmérés eredménye szerint Magyarországon négyóránként lesz valaki öngyilkos – írja a Somogyi Hírlap – online.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi statisztikái szerint Magyarországon négyóránként, a világon átlagosan minden negyvenedik másodpercben lesz valaki öngyilkos. Hazánkat az Európai Unióban csak Litvánia előzi meg a százezer főre jutó öngyilkosok számát tekintve, de magas statisztika jellemzi Lettországot, valamint Oroszországot és Fehéroroszországot is, emellett rendkívül magas a ráta Japánban és Dél-Koreában.

Magyarország rajta van a világ tíz legmagasabb öngyilkossági rátájú országának listáján, és bár a ’80-as évek közepén még közel 5000 magyar vetett önkezűleg véget életének, az elmúlt 25 évben ez a szám pedig fokozatosan csökkent 2500 köré, de most újra emelkedő tendenciát mutat.

Pontosan a hússzorosára növeli a kockázatot, ha a családban előfordult már korábban öngyilkosság, a munkanélküliség pedig 2,5-3-szorosára növeli a rizikót. Az elsődleges ok a szerelmi a csalódás, de az esetek 30 %-ában a gazdasági válság, az egzisztenciális kilátástalanság a magyarázat. Az öngyilkosságok döntő hányadát 45-54 év közötti férfiak, valamint 70 év feletti idősek követik el országunkban. Ezt látjuk idén a barcsi térségben is, ahol szintén sok a rendkívüli haláleset. Mindezek tisztázása azonban hosszadalmas és igen költséges eljárás.

Az öngyilkosság azonban nem betegség, hanem egy olyan cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények, vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét, s értékrendjét súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. Meglepő lehet, de a pszichológia szerint nincs öngyilkosságra immunis személy.

Beszűkült tudatállapot vezet az öngyilkossághoz, ami rendkívül összetett tényezőkből áll – nyilatkozta Bagi Borbála pszichiáter, aki hozzátette, az öngyilkosságnak több fázisa is van. Először is, az egyén egyre többet gondol az öngyilkosságra, mint a problémákra való megoldási módra, majd gyakran gondolatban is eljátssza, később elpróbálja és végül megteszi.

Az öngyilkosok több mint kétharmada azonban depressziós, amely állapotot tartós búskomorság, elesettség, szomorúság, apátia, halálvágy is jellemzi. Emellett sok elkövetőre jellemző lehet más deviancia, például alkoholizmus, drogfüggőség. Az öngyilkosság világszerte a falusi környezetben élők között a leggyakoribb, és a legkedvezőbb a fővárosban a helyzet.

Ma Magyarországon évente körülbelül 2500-an lesznek öngyilkosok, az öngyilkossági kísérletek száma ennek a tízszerese – fűzte hozzá a szakember. Fontos, hogy amint úgy érzi valaki, hogy kárt tehet magában vagy öngyilkosságot kísérelhet meg, azonnal kérjen segítséget, ehhez ma már elsősegélynyújtó telefonszámok is rendelkezésre állnak, de a hozzátartozóknak is oda kell figyelni a jelekre – emelte ki Bagi Borbála.