• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Diabétesz: összefogottabb rendszer kellene

Lapszemle 2019.10.31 Forrás: MedicalOnline
Diabétesz: összefogottabb rendszer kellene

A cukorbetegek száma 2001-2016 között 75 százalékkal emelkedett, és ezt a rohamos növekedést az egészségügyi ellátórendszer nem tudta követni

Valamennyi szereplőknek van eszköz, információ és tudás a kezében, ami együttesen eredményre vezethetne a cukorbetegek ellátásában, ám mindez mégsem áll össze hatékony és stabil rendszerré, írja a MedicalOnline.

Akár sokkolni is lehet a döntéshozókat a számokkal a szűrés és a prevenció erősítése érdekében, hiszen évente ezer cukorbeteg veszíti el a látását, és naponta 10-12 lábat vágnak le a diabétesz szövődményeként kialakuló érszűkület miatt. Ezt Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja vetette fel, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a regisztrált cukorbetegek száma 700 ezerre tehető, akár másfélmillió is lehet a számuk.

Kritikus vagyok a közélettel kapcsolatban, sokkal nagyobb súllyal kéne kezelni a diabétesz kérdéskörét – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott, emlékeztetve arra, hogy két évvel ezelőtt együttműködési megállapodást szignáltak a Magyar Diabétes Társasággal (MDT) annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják a stratégiában megfogalmazott elvárásokat. Bár vannak elmaradásaik, Nyitrai szerint az elmúlt két évben egyértelműen sikerült erősebb közéleti témává tenni a diabéteszt, ám céljuk a megállapodás megújítása, a programpontok további, még részletesebb kidolgozása a megvalósítás érdekében.

Bár a szövődményekről minden beteg hallott, ám 70 százalékuk állította, hogy nincs semmilyen szövődménye. Ez az adat Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke szerint arra utal, hogy a cukorbetegek az enyhe tünetekről nem vesznek tudomást, vagy a korai, triviális elváltozásokat nem veszik komolyan.

Márpedig kellene, hiszen míg a felmérésben résztvevők 83 százaléka állította, hogy nincs veseproblémája, evidencia, hogy néhány éven belül a diabéteszesek 30-40 százalékánál jelentkezik ez a szövődmény. Mindezt prof. dr. Kempler Péter, az MDT elnöke azzal egészítette ki, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-5-szöresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. Évente több mint háromezer alsóvégtagi amputáció történik a cukorbetegség következtében kialakuló érszűkületek miatt, a diabétesz stratégiában kitűzött célt, miszerint ezek számát a felére csökkentenék, egyelőre nem sikerült elérni.

Szeretnénk minél többet aprópénzre váltani a kabinetirodával és az Emmi-vel kötött megállapodás stratégia pontjai közül – fogalmazott az MTD elnöke, aki szerint bár az együttműködésnek vannak kézzel fogható eredményei, ám a cukorbetegek száma 2001-2016 között 75 százalékkal emelkedett, és ezt a rohamos növekedést az egészségügyi ellátórendszer nem tudta követni. A professzor azonban hozzátette, hogy többet költ a társadalombiztosítás antidiabetikumokra, így a betegek kétharmada korszerű készítményeket szedhet. Hangsúlyozta azonban, hogy előtérbe kell helyezni a megelőzést és a rizikóbecslést, ebben segíthet a háziorvosok kompetenciáinak megerősítése a licenceképzés során megszerzett képesítés nyomán, paradigmaválás kardiovasc rizikócsökkentés, vércukorcsökkentő késztményekkel, közelebb kéne vinni a beteghez a licence-jogosultság révén.

Legolvasottabb cikkeink