• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Diabétesz: összefogottabb rendszer kellene

Lapszemle 2019.10.31 Forrás: MedicalOnline
Diabétesz: összefogottabb rendszer kellene

A cukorbetegek száma 2001-2016 között 75 százalékkal emelkedett, és ezt a rohamos növekedést az egészségügyi ellátórendszer nem tudta követni

Valamennyi szereplőknek van eszköz, információ és tudás a kezében, ami együttesen eredményre vezethetne a cukorbetegek ellátásában, ám mindez mégsem áll össze hatékony és stabil rendszerré, írja a MedicalOnline.

Akár sokkolni is lehet a döntéshozókat a számokkal a szűrés és a prevenció erősítése érdekében, hiszen évente ezer cukorbeteg veszíti el a látását, és naponta 10-12 lábat vágnak le a diabétesz szövődményeként kialakuló érszűkület miatt. Ezt Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja vetette fel, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a regisztrált cukorbetegek száma 700 ezerre tehető, akár másfélmillió is lehet a számuk.

Kritikus vagyok a közélettel kapcsolatban, sokkal nagyobb súllyal kéne kezelni a diabétesz kérdéskörét – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott, emlékeztetve arra, hogy két évvel ezelőtt együttműködési megállapodást szignáltak a Magyar Diabétes Társasággal (MDT) annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják a stratégiában megfogalmazott elvárásokat. Bár vannak elmaradásaik, Nyitrai szerint az elmúlt két évben egyértelműen sikerült erősebb közéleti témává tenni a diabéteszt, ám céljuk a megállapodás megújítása, a programpontok további, még részletesebb kidolgozása a megvalósítás érdekében.

Bár a szövődményekről minden beteg hallott, ám 70 százalékuk állította, hogy nincs semmilyen szövődménye. Ez az adat Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke szerint arra utal, hogy a cukorbetegek az enyhe tünetekről nem vesznek tudomást, vagy a korai, triviális elváltozásokat nem veszik komolyan.

Márpedig kellene, hiszen míg a felmérésben résztvevők 83 százaléka állította, hogy nincs veseproblémája, evidencia, hogy néhány éven belül a diabéteszesek 30-40 százalékánál jelentkezik ez a szövődmény. Mindezt prof. dr. Kempler Péter, az MDT elnöke azzal egészítette ki, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-5-szöresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. Évente több mint háromezer alsóvégtagi amputáció történik a cukorbetegség következtében kialakuló érszűkületek miatt, a diabétesz stratégiában kitűzött célt, miszerint ezek számát a felére csökkentenék, egyelőre nem sikerült elérni.

Szeretnénk minél többet aprópénzre váltani a kabinetirodával és az Emmi-vel kötött megállapodás stratégia pontjai közül – fogalmazott az MTD elnöke, aki szerint bár az együttműködésnek vannak kézzel fogható eredményei, ám a cukorbetegek száma 2001-2016 között 75 százalékkal emelkedett, és ezt a rohamos növekedést az egészségügyi ellátórendszer nem tudta követni. A professzor azonban hozzátette, hogy többet költ a társadalombiztosítás antidiabetikumokra, így a betegek kétharmada korszerű készítményeket szedhet. Hangsúlyozta azonban, hogy előtérbe kell helyezni a megelőzést és a rizikóbecslést, ebben segíthet a háziorvosok kompetenciáinak megerősítése a licenceképzés során megszerzett képesítés nyomán, paradigmaválás kardiovasc rizikócsökkentés, vércukorcsökkentő késztményekkel, közelebb kéne vinni a beteghez a licence-jogosultság révén.

Legolvasottabb cikkeink