• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kihez kerül 2020-ban az alapellátás 10 milliárdja?

Egészségpolitika 2019.10.31 Forrás: Weborvos Szerző:
Kihez kerül 2020-ban az alapellátás 10 milliárdja?

A HaOSZ második konferenciáját nagy érdeklődés övezte, különösen a szakmapolitikai fórumot, ám előrelépést nem tapasztalhattak a résztvevők.

Igaz-e vagy sem, hogy a jövő évi, alapellátás költségvetésében szereplő plusz 10 milliárd forint a fogorvosok igényeit fogja szolgálni, vetődött fel a kérdés a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSZ) által szervezett október 25-26-i konferencián. A kérdésre nem kaptak választ a résztvevők, bár Csányi Péter helyettes államtitkár képviselte az ágazatvezetést az EMMI részéről. Ha ez igaz, akkor nagyon nagy bajba kerülhet a háziorvosi alapellátás, hiszen még minimális forrásnövekményt sem tartalmaz a jövő évi büdzsé, tájékoztatta lapunkat Békássy Szabolcs, a HaOSZ vezetője a résztvevők véleményéről.

Veszélyben vannak az EFOP/VEKOP pályázaton nyert praxisközösségek (PK), derült ki a konferencián (is), ugyanis még mindig súlyos likviditási problémákkal küzdenek. Késnek a kifizetések, illetve a jövő évi költségvetésben nincs biztosítva 35  PK működési feltétele. A  közelmúltban újabb 3 Generációval az egészségért pályázatot hirdettek, s ez diszkriminálja a pályázaton történő részvételben a 2019. december 31. után záró, európai uniós forrásból finanszírozott praxisközösségeket. Becslések szerint több száz praxisközösségi együttműködésben részt vevő háziorvosi praxist érint ez a kérdés. A HaOSZ szeretné elérni, hogy a pályázó praxisközösségek finanszírozását, működését rendszerszinten dolgozza ki az ágazatirányítás.

A szakértők, illetve a hallgatói hozzászólások a további területeken azonosítottak régóta sürgető, régóta várt ágazati intézkedéseket. Ilyen az Alapellátási törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotása, illetve meglévő feltételeinek (törzskarton) rendezése, bevezetésének elindítása (kollegiális vezető). Szorgalmazzák az Országos Alapellátási Módszertani és Fejlesztési Intézet felállítását, az egészségügyi alapellátás egységes, szakmai támogatásának megvalósítását, az intézményi fragmentáció érdekében. Amennyiben az alapellátás valóban prioritást élvez, akkor ennek a szándéknak módszertani, szakmai támogatást illetően is érvényt kell szerezni az önálló alapellátási intézet felállításával, idézte a fórum megállapításait Békássy Szabolcs.

A finanszírozással kapcsolatban a háziorvosok szeretnék elérni, hogy havi juttatásuk mindenkor biztosítsa/garantálja az aktuális szakdolgozói és szakorvosi minimálbérek kifizethetőségét; a NEAK-tól kapott bevételükből ne kelljen iparűzési adót fizetniük. Szeretnék visszavezettetni az eszköztámogatást, valamint létrehozni a praxisalapot, amely a praxisváltást segítené. Szintén régi kérésük, hogy a háziorvosokra nehezedő adminisztrációt egyszerűsítsék, enyhítsék.

Nem maradhatott ki kompetencia(bővítés) kérdésköre, s ezzel együtt az, hogy egyes, jelenleg a járóbeteg-ellátásban végezhető szolgáltatásokat jó lenne az alapellátásba emelni. Az indikátorrendszert is végre felül kellene vizsgálni.

Lapunk megkérdezte, hogy szóba került-e a vállalkozó háziorvosok háziorvosi magánrendelésének igénye, amivel egyre több netes platformon találkozhatunk. Békássy Szabolcs szerint a konferencián ugyan nem esett szó róla, ám számos egyéb megbeszélésen igen.

– A háziorvosok ugyanis méltatlannak tartják, hogy egyedül a háziorvosi rendszerben nem lehet magánrendelést folytatni. A fogorvosok pedig, amikor a mi finanszírozásunkkal hasonlítják össze az övékét, azt elfelejtik, hogy az ő bevételeik jelentős része magánrendelésből származik... Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy ne lennénk a fogorvosok mellett az akciójukban, de ez a tényező mindenképpen említést érdemel – fogalmazott a HaOSZ vezetője.

A konferenciáról általánosságban elmondta, hogy nagy érdeklődés övezte a második országos találkozójukat. A regisztrált háziorvosok száma idén meghaladta a 270 főt, amely a tavalyi kecskeméti rendezvénynél is magasabb részvételt hozott. A színvonalas szakmai előadásokon, az innovatív, alapellátásban használható prezentációkon és standokon, a mindennapi háziorvosi gyakorlat során felmerülő problémákra fókuszáló workshopokon túl az érdeklődés középpontjában idén is a szakmapolitikai fórum állt, hiszen a hallgatóság kíváncsi volt, hogy a szakmai szereplők milyen problémákat tárnak fel, illetve az ágazatvezetés miben látja a megoldást.

Legolvasottabb cikkeink