• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diétára fogta Székkutast a háziorvos

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Minden 10. székkutasi cukorbeteg.

Állapotuk javulása érdekében Bakos Attila háziorvos életmódváltással egybekötött fogyókúraversenyt hirdetett, amelybe maga is beszáll. A fődíj egy 20 ezer forintos ajándékcsomag, de a résztvevők ennél nagyobb nyereménye az egészségesebb élet. Az elmúlt három napon rengetegen lájkolták Székkutas község Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyet a település háziorvosa, Bakos Attila tett közzé. Arra buzdítja a helyieket, hogy a túlsúlyukból életmódváltással minél több kilót adjanak le a következő fél évben – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A közelmúltban készítettem statisztikát a településen élő cukorbetegekről. Megdöbbentett, hogy a székkutasiak mintegy 10%-a szenved ebben a betegségben – mondta Bakos Attila, aki hozzátette azt is, másfél éve dolgozik Székkutason. Az elmúlt időszakban több alkalommal is szerveztek szűrőprogramokat a cukor-, prosztata-, illetve nőgyógyászati problémák feltárása érdekében. Ezeken az alkalmakon több, önmagát egészségesnek vélő emberről is kiderült, hogy cukorbeteg. Szerencse, hogy kiderült – tette hozzá a székkutasi háziorvos.

A cukorbetegség ugyanis, ha nincs megfelelően kezelve, akár néhány hónap vagy év alatt súlyos szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi problémát is okozhat. A kezeletlen cukorbetegek a fertőzésekkel szemben is fogékonyabbá válnak. A cukorbetegség ugyanis egy immunhiányos állapot. Az anyagcsere félresiklása akár életveszélyes állapotot is okozhat. A hosszú távon kezelt cukorbetegeknél is várhatók évek, évtizedek alatt szövődmények – magyarázta a háziorvos. A betegség kordában tartásához elengedhetetlen a megfelelő étrend, az egészséges életmód, a testmozgás és a meglévő alapbetegségek kezelése.

A II-es típusú cukorbetegek többsége túlsúlyos. Fontos, hogy fogyjanak, mert már néhány kilós súlyvesztés is az anyagcsere javulását eredményezheti.

Bakos Attila kiemelte: a fogyókúraversenyben nemcsak a cukorbetegek vehetnek részt, hanem mindenki, aki meg szeretne szabadulni néhány vagy jó néhány kilótól, hiszen az elhízás többféle betegség kialakulásához is vezethet.

A verseny iránt máris nagy az érdeklődés. Szeptember végéig lehet jelentkezni, személyesen az orvosi rendelőben, ahol lemérik a kezdősúlyukat és a haskörfogatot, kiszámítják a testtömegindexet, és életvezetési tanáccsal látják el az egészségesebb életre vágyó székkutasiakat.

A verseny október 1-jén kezdődik, és fél éven át tart. Az első három helyezettnek, aki a túlsúlyából százalékos arányban a legtöbbet adja le, Bakos doktor 20, 15 és 10 ezer forint értékű, egészséges élelmiszerekből összeállított csomagot ajánlott fel. Aki hozzájárul, annak a neve helyezéstől függetlenül kikerül a rendelő büszkeségfalára is. Ennél persze jóval többet nyernek a versenyzők: egészséget és jobb életminőséget – jegyzi meg a portál.