• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diszkriminált romák, kismamák

Lapszemle Forrás: baon.hu

Az egészségi állapot miatti diszkrimináció alapozta meg a panaszok 20,3 százalékát.

A legtöbb panasz etnikai kisebbséghez tartozás, egészségi állapot és fogyatékosság miatti diszkrimináció kapcsán érkezik az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megyei referenséhez. Tavaly összesen 48 panasz ügyében járt el dr. Tóth Edina, ezek közül 7 esetben halmozott diszkriminációról volt szó. Mint az EBH megyei referensétől megtudtuk, a legtöbb írásbeli kérelem azért született, mert a panaszos szerint hátrányos megkülönböztetés érte nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozása miatt (a panaszok 23,7%-a volt ilyen jellegű). Ebben a körben jellemzően roma származású ügyfelek keresnek fel, akiket elsősorban a foglalkoztatási szférában ér diszkrimináció. A leggyakoribb panasz, hogy az álláshirdetésre e-mailben vagy telefonon jelentkeznek, a származásukról nem tesznek említést, így behívják őket személyes interjúra, itt viszont gyakran a köszönésig vagy a bemutatkozásig sem jutnak el, mert kitessékelik őket anélkül, hogy meggyőződtek volna szakmai kompetenciájukról – nyilatkozta a baon.hu portáljának dr. Tóth Edina.

Volt olyan eset is, amikor a panaszos szerint a munkáltató közölte, hogy romákat nem szeretnének alkalmazni. Ilyen azokon a településeken fordul elő leginkább, ahol nagyobb számú a roma lakosság, itt a munkáltatók sajnos erőteljesen és előszeretettel diszkriminálnak – mondta az EBH megyei referense, aki hozzátette azt is: a roma származásúaktól gyakran érkezik panasz amiatt is, hogy a szociális szférában hátrányosan megkülönböztették őket, de ezen a téren mindig bebizonyosodott, hogy az érintettek a jogszabályok szigorú követelményeinek nem feleltek meg, ezért nem kaptak meg valamilyen ellátást. Bács-Kiskunban megvizsgálták az ilyen jellegű diszkriminációs bejelentéseket, és egyik sem bizonyult jogosnak.

Az egészségi állapot miatti diszkrimináció alapozta meg a panaszok 20,3, míg a fogyatékosság miatti a bejelentések 16,8 százalékát. Főként a mozgáskorlátozottak tettek bejelentést az EBH-nál amiatt, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudják használni a buszokat, nem tudnak bejutni a közintézményekbe, bankokba, boltokba. Dr. Tóth Edina elmondta azt is, ezeken a területeken az új buszok beszerzése, az akadálymentesítések miatt javulás várható.

Tipikus panaszok voltak még, hogy a nagy áruházaknál ugyan kialakítottak mozgáskorlátozott parkolót, de a bejárattól nagyon messze, vagy szűk helyen. Egészségi állapot miatt diszkriminációnak minősült az is, amikor valaki sokat van táppénzen, és erre való hivatkozással a munkáltató később elküldi egy létszámleépítés keretében. A megyére jellemző még a családalapítást tervező nők hátrányos megkülönböztetése is, akiket azért nem vesznek fel egy munkahelyre, mert várhatóan szülni szeretnének, de diszkriminálták a munkáltatók azokat az édesanyákat is, akiket a gyesről visszatérve nem foglalkoztattak tovább.

Bárki felkeresheti a hatóságot, aki úgy érzi, hogy vele szemben megsértették az egyenlő bánásmód követelményét, hátrányos megkülönböztetés érte. Írásos panaszt lehet benyújtani például állami, önkormányzati szervek, rendvédelmi szervek, közszolgáltatók, oktatási, szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi intézmények, pártok és munkáltatók ellen is. A hatóságnak ugyanakkor nincs hatásköre például a családjogi, a hozzátartozók közötti, az egyházi jogi személyek hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogviszonyokban – jegyzi meg a portál.