• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Energiaitalt reggeliznek a tinik

Lapszemle Forrás: heol.hu

A sportolás vagy bulizás közben fogyasztott energiaital több okból is megbosszulhatja magát.

Ma már itthon is energiaitallal toldja meg étkezését a 10–14 év közötti fiatalok ötöde. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság annak keresi a módját, hogyan tudná megtiltani, hogy a gyerekek ilyen magas koffeintartalmú serkentőszert fogyasszanak. A statisztikák elég szörnyűek: a 10–14 éves gyerekek egyötöde ilyen serkentőszert iszik reggelire – ez derült ki 2010-ben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatásából – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat még 2012-ben végzett felmérést fiatalok körében. Már akkor elgondolkoztató válaszok születtek, amelyek azt igazolták: aggodalomra adhatnak okot a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásai. Ebből az derült ki, hogy az esetek 81 százalékában fiúk, 19 százalékában lányok lettek már rosszul energiaitaltól, az elfogyasztott mennyiség a két decilitertől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak az energiaitallal együtt.

Egyértelmű, hogy az energiaital káros anyagokat – van, amelyik alkoholt is – tartalmaz, de a tiltás mégsem egyszerű, mert ahhoz először definiálni kellene az élénkítő innivalót. A chipsadó bevezetése miatt sok gyártó cég trükközni kezdett a „szárnyakat adó" ital összetételével. Gyakran 17–20 féle alapanyag is megtalálható egy-egy doboznyi energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és a hatásfelmérést. Jelenleg egyetlen kötelezettségük van: ha az ital koffeintartalma nagyobb, mint 150 milligramm/liter, fel kell tüntetniük a címkén, hogy „magas koffeintartalom".

Önmagában egy energiaital koffeintartalma elsőre nem tűnik vészesnek, gond leginkább azzal van, ha rendszeresen, napi több dobozzal, szinte víz helyett fogyasztják.

A sportolás vagy bulizás közben fogyasztott energiaital több okból is megbosszulhatja magát. A verejtékezés ugyanis önmagában is vízvesztéssel jár együtt, az élénkítő ital pedig fokozza is ezt a hatást. Még jobban erősíti a kiszáradást, ha valaki még alkoholt is fogyaszt az energiaital mellé, az alkohol ugyanis szintén vízhajtó hatású. A kiszáradt szervezet pedig nehezebben bontja le és üríti ki az alkoholt, ily módon a másnapossági tünetek is erősebbek. A másik probléma az, hogy alkoholfogyasztás esetén a szervezet üzenete a fáradtság, az energiaital azonban módosítja ezt, ezért a „mixelők" gyakran nem tudják, hol a határ.

Dr. Botos Péter, az egri Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályának főorvosa korábban már jelezte: a hétvégi nagy bulik után egyre több fiatal kerül hozzájuk mérgezéses tünetekkel, amiket a parti drogok, az alkohol, s esetenként e kettővel kombinált energiaital fogyasztása okoz. Míg ezek hatása alatt állnak, előfordul, hogy kényszerintézkedésre is szükség lehet. Általában 6–24 órás megfigyelés alatt tartják a betegeket, ám az is megesett már, hogy intenzív osztályra kellett szállítani valakit.

Egy addiktológus szakember is azt hangsúlyozza: a koffein az egyetlen legális pszichoaktív drog. Idegrendszeri izgató, simaizom-lazító. A légzőrendszerre is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Veszélyes lehet, ha kombinálják például alkohollal. A felfokozott állapot, a buli és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, együttesen eszméletvesztéses állapothoz is vezethetnek. A túlzott energiaital-fogyasztástól akár függőkké is válhatunk, hiánya elvonási tüneteket is okozhat, alternatívaként napi egy-két csésze kávé elfogyasztását javasolják.