• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dohányzás: egy terület, ahol dobogós helyezést szereztünk Európában

Lapszemle Forrás: Népszava

Az Európai Unión belül ugyanis a legszigorúbb szabályozást Spanyolországban találjuk.

A legmegengedőbb szabályozás ez év elejéig Magyarországon volt érvényben, hazánkban ugyanis eddig a vendéglátóipari egységekben megengedett volt a dohányzás, a munkahelyeken, zárt közterületeken és az egészségügyi intézmények egy részében az arra kijelölt helyen szintén nem akadályozták a dohányzást, egyértelmű tiltás alá pedig csak a közoktatási intézmények estek - olvasható a Népszavában.

 A januárban életbe lépő új törvény szigorít a helyzeten, hisz a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának értelmében immár minden zárt légtérben tilos lesz a dohányzás, továbbá a buszmegállók és játszóterek, illetve azok ötméteres körzete is a tilalom alá tartozik majd.

Ezzel egy csapásra a spanyolok mellé kerülünk a lista élére. Az Európai Unión belül ugyanis a legszigorúbb szabályozást Spanyolországban találjuk, ahol munkahelyeken, zárt közterületeken, éttermekben, bárokban és kocsmákban, egészségügyi és oktatási intézményekben egyáltalán nem lehet rágyújtani, sőt a szabadtéri közterületek egy része (játszóterek, iskolák területe) is a totális tiltás alá esik.

A módosítás inkább tekinthető indokoltnak, semmint túlzottan szigorúnak - állítja a Policy Solutions felmérése. A politikai elemző intézet szerint – ahol összevetették az új magyar jogszabály rendelkezéseit a többi uniós tagállam vonatkozó törvényeivel - a dohányzás negatív egészségügyi és társadalmi hatását a dohányzáshoz köthető halálozások százezer főre vetített száma fejezte ki legjobban. Nálunk ez a szám : 428, amivel szintén a harmadik helyen állunk. A WHO adatai szerint a dohányzás okozta halálesetek számát tekintve egyébként mást és mást tapasztalhatunk a kelet- és nyugat-európai országok között. Ez a szám a nyugati országokban lényegesen kevesebb.

A dohányzás okozta társadalmi és egészségügyi károkat több adattal is vizsgálta a Policy Solutions. Vagyis, hogy a lakosság mekkora hányada dohányzik rendszeresen, ők naponta átlagosan hány szál cigarettát szívnak el, és hány haláleset miatt tehető felelőssé a dohányzás. Magyarország adatai egyik mutatót tekintve sem túl jók. Az unió lakosságának átlagosan 29 százaléka, Magyarországon pedig 38 százaléka dohányzik. Ezzel a számmal a kevéssé előkelő harmadik helyen szerepelünk a rangsorban.

Csupán két déli tagállamban elterjedtebb a dohányzás, Görögországban (42 százalék), illetve Bulgáriában (39 százalék). Azon túl, hogy a magyarok igen nagy aránya dohányzik, az is kiderül a World Health Organization (WHO) adataiból, hogy több szál cigarettát szívnak el naponta a dohányzók, mint az uniós átlag. Nálunk egy dohányos naponta átlagosan 16-szor gyújt rá, ezzel a számmal Máltával holtversenyben a 6-7. helyen állunk az unióban.