• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mérőszalaggal járnak a tisztiorvosok

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A Tisza-partra kellene egy dohányzó nővérnek kijárnia az új rendelet szerint.

A megyei tisztiorvosi szolgálat egyeztetni szeretne a dohányzóhelyek kijelöléséről - írja a Délmagyar Online. Mint ismeretes a pszichiátriai intézetben a pszichiátriai betegek kivételével – januártól minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi, ismtertebb nevén ÁNTSZ) nemcsak ellenőrzi a tilalom betartását, de a bírságolást is elvégzi, amely három hónap türelmi idő után kezdődik.

Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos elmondta az ellenőrzésre az egész megyében 60-65 emberük van, a 122 munkatársból, 45-en laborosok, ők nem járnak majd ki az ellenőrzésekre. Jövő hét elejére már összehívtak egy munkaértekezletet, ahol a szempontokat is egyeztetik a kollégákkal. Tombácz Zsuzsa elmondta azt is, hogy az előzetesen már általuk is véleményeztetett, az országos tiszti főorvostól kapott jegyzőkönyv alapján fognak munkához látni.

Kiemelte, külön egyeztetést kezdeményeznek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökével, Pál Attilával és a klinikák vezetőivel. A kórházakkal ugyanis a törvény nagyon szigorú: az intézmény kerítésén belül nem lehet dohányzóhelyet kijelölni. Mint köztudott a szegedi klinikaparkok igen nagyok, ezért igen nehezen lesz kivitelezhető, hogy például egy dohányzó nővér a Tisza-partra járjon ki cigarettázni. Hasonló a helyzet a nehezen mozgó betegekkel is.

A megyei tiszti főorvos elmondta: az új törvény keretein belül megbeszélik, ki mit tud elképzelni, bár a törvény elég szigorú, de lehetetlent nem szeretnének követelni. A kórházakra nem szeretnének rárontani, mindenekelőtt az egészség védelme a legfontosabb.

Tombácz Zsuzsanna arra is kitért, hogy igaz, hogy az év első három hónapjában az új jogszabály alapján még nem büntetnek, de a nemdohányzók védelméről szóló 1999-es törvény alapján igen. Vagyis 3 hónapig továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó.

Tombácz Zsuzsanna arra a kérdésre, hogy valóban mérőszalaggal a zsebükben ellenőriznek-e a szakemberek, hogy megmérjék az egyes vendéglátóhelyek valóban a bejárattól legalább 5 méterre jelölik-e a ki a dohányzóhelyet, így válaszolt: a törvény szerint ha az 5 méteres távolságot nem lehet tartani, akkor ez közelebb is kijelölhető, de igen így lesz, le fogják mérni.

A tisztiorvosi szolgálat az év első három hónapjában fokozottan ellenőrzi majd a jogszabály betartását, áprilistól pedig visszaellenőriz, vagyis újra ellátogatnak azokra a helyekre, ahol valamit nem találtak rendben. Munkahelyek is szerepelnek az ellenőrizendő listán. Tombácz Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megemlítette: az egészségügyi intézményekben eddig is kellett vizsgálatokat tartaniuk, ezért ez nem igazán jelent pluszmunkát. De az éttermek például már az állategészségügy hatáskörébe tartoznak.