• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Doktor Pintér rendelkezik

Lapszemle 2020.06.01 Forrás: 168 Óra Online
Doktor Pintér rendelkezik

A kórházigazgatók megalázása lenne, ha a veszélyhelyzet elmúltával is maradnának a parancsnokok.

A jelek szerint Pintér Sándornak nagyobb ráhatása lehet az egészségügyre, mint a járvány előtt. Ezt támasztja alá, hogy többek között a Magyar Orvosi Kamara vezetése is járt már a belügyminiszternél. Minden bizonnyal jól vizsgáztak a kórházparancsnokok, mivel a járványveszély után is maradnak - írta a 168 óra. Rékasi Balázs egészségügyi közgazdász kétli, hogy valóban jó helyre kerülne az irányítás a belügynél, szerinte ennyi erővel Varga Mihály pénzügyminiszter is lehetne a terület gazdája. A lapnak elmondta, a járvány is megmutatta, szükség van egy önálló egészségügyi minisztériumra, noha erre a bejelentésre a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta hiába várnak.

Hogy jobban megértsük, milyen logika mentén mozoghat a miniszterelnök gondolkodása e téren, érdemes idéznünk az Index egyik korábbi cikkéből: a kormányfő azoknak hisz, akiknek pisztolytáska lóg az oldalukon. Ezt állítólag egy szűk körű megbeszélésen mondta. Akárki is találta ki a kórházparancsnokok kinevezését, úgy látszik, kevés kifogás érkezik velük szemben. Erről számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is a 168 Órának. Soós Adrianna ugyanakkor kiemelte, hogy az egyenruhások orvosszakmai döntéseket nem hozhatnak.

A témában folytatott beszélgetésekből az is kiszűrhető, hogy sokan nem is bánják a parancsoki jelenlétet, mert ők az eszközbeszerzésekért felelősek, amolyan „hadtápos” feladatokat látnak el. Kérdés persze, mennyire örülnek az intézményvezetők, hogy a gazdasági terület után újabbat vontak el tőlük. Rékasi Balázs szerint azonban a járvány idején még jól is jön a segítségük, békeidőben persze már más lehet a helyzet. Szerinte a kórházigazgatók megalázása lenne, ha a veszélyhelyzet elmúltával is maradnának a parancsnokok, mert akkor lényegében semmilyen területért nem felelnének az intézményvezetők. „Ennyi erővel akkor egy bábot is odaültethetnének” – jelentette ki.

Soós Adrianna szerint viszont az indokolhatja a parancsnoki rendszer tartósítását, hogy szinte bármikor felütheti a fejét egy-egy súlyosabb helyzet. Bár – teszi hozzá – nem kell ahhoz parancsokat osztogatni, hogy egy szervezet hasonlítson egy katonai rendszerre. Az érdekképviselet szerint pedig ez már most is így van.

„Feudális állapotok uralkodnak az egészségügyben, rendkívül erősek a függelmi viszonyok. Az egészségügyi dolgozók elég erősen meg vannak regulázva, megtiltottak nekik mindennemű nyilatkozatot, nem fejthetik ki nyilvánosan a véleményüket. Ha valaki megszólal például a Facebookon, retorziókra számíthat.

Ilyen értelemben ezen a struktúrán is változtatni kell, mert szakmailag nem jó” – fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

Legolvasottabb cikkeink