• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Domokos: Visszautasítom, hogy politikai megrendeléseket teljesítünk

Lapszemle 2019.08.05 Forrás: nepszava.hu
Domokos: Visszautasítom, hogy politikai megrendeléseket teljesítünk

Ha egy ágazatban notórius módon megszegik a törvényeket, az lehet másként nevezni, mint káosz és anarchia?

Az elmúlt kilenc évben a kormány a romapolitikára és az orvosi kamarára hívta fel a az Állami Számvevőszék figyelmét - mondta a Népszavának adott interjúban Domokos László, a szervezet elnöke.

Éppen egy éve adta a Magyar Időknek azt az interjút, amelyben azt mondta: az anarchia és a botrány szavak jutnak eszébe az egészségügyi intézményekről. A Magyar Kórházszövetség indulatosan visszautasította az ön állításait és meghívta egy egyeztetésre. Volt azóta kapcsolatfelvétel ön és a szakmai szövetség között?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az ellenőrzött intézményvezetők között folyamatos a párbeszéd. A szövetség meghívásának többször is eleget tettünk, az ÁSZ megfelelő szintű képviselettel vett részt konferenciáikon, megosztotta az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait, és kérdést is lehetett föltenni a jelenlévő vezető számára.

A kórházszövetség egri kongresszusán valóban ott volt az egyik vezetőtársa, akinek előadására a közönség meglehetősen dühösen reagált.

Ha az a kérdés, ki a dühösebb, akkor mondhatom, hogy az ÁSZ is lehetne elég dühös, de nem ez a dolga. Ezen a feszültségen akkor tudunk továbblépni, ha az egészségügyi intézmények gazdálkodásának alapfeltételét, a szabályossági kérdéseket rendbe tesszük. Most éppen a minap nyilvánosságra hozott két újabb – az országos kardiológiai intézetről és a váci kórházról szóló - jelentésünk esetében ugyanazok a törvénysértések jöttek elő, mint eddig mindig: nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat.

Látja valami gyakorlati következményét a vizsgálataiknak? Akár a tárca intézkedésében, akár a kórházak működésében?

Az intézkedési tervek elkészülnek. A legutolsó öt utóellenőrzésénél ugyanakkor nem találtunk lényeges elmozdulást. A jogkövető magatartás, a korrupció elleni fellépés, a számviteli rend betartása, valamint a vagyonnal való elszámolás tekintetében nem javítanak érdemben az intézmények. Ezek a tények.

Ön szerint miért nem sikerült megértetni a kórházigazgatókkal, hogy miért jó az, amit az ÁSZ csinál?

Ez félreértés. Törvény írja elő, hogy a közpénz költését ellenőrizni kell Magyarországon. A Számvevőszék ezt a feladatát tölti be. Nem a betegellátást, hanem a pénzügyi és vagyongazdálkodási szabályok betartását ellenőrizzük. Szerintem akkor nagyobb baj lenne, ha az ÁSZ nem ellenőrizné a kórházakat. Mindenkinek az az érdeke, hogy a kórházak törvényesen működjenek.

Sokszor éri az a vád, hogy az ellenőrzésekkel politikai megrendeléseket teljesít. A kórházvezetők gyakran érzik: ahelyett, hogy normális finanszírozást kapnának, bűnbakként próbálják beállítani őket.

Ezt határozottan visszautasítom. Arról sem a kormányzattal, sem az aktuális miniszterekkel nem egyeztetünk, hogy mit és hogyan kellene ellenőrizni. Az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmünket. Egyik a roma ügy, a másik pedig az orvosi kamaráé volt. Sok pozitív visszajelzést kapunk, és köszönik, hogy felhívjuk a figyelmüket a problémákra. Éppen a kórházszövetség elnöke hangsúlyozza nagyon sok fórumon, hogy ők is szükségesnek tartják az ellenőrzéseket.

Miért vizsgálnak olyan időszakot, ami már rég elmúlt, és azóta meg is változott a gyakorlat? Például a vészhelyzeti ellátásról szóló jelentésük 2017-ről szól, miközben idén januárban radikális változásokat hajtatott végre a miniszter.

Az ÁSZ feladata a múlt eseményeinek ellenőrzése és abból tapasztalatok levonása. Ellenőrizni csak lezárt időszakot lehet, s maga az ellenőrzés is időt vesz igénybe. Nem vagyok jövőlátó, tehát én nem tudom, hogy mit fognak változtatni. Az ellenőrzések irányai, területei jó előre ismertek, azokat meghirdetjük. A terület választásban a Versenyképességi Tanács jelzése volt számomra a döntő momentum, amikor ők azt mondták: az egészségügyet versenyképességi tényezőként kezelik. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink