• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Down-kór-szűrés vérvétellel

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Az első engedélyt a teszt forgalmazására Svájc adta meg nemrég, s már hazánkban is elérhető.

Magyarországon is forgalomba került a Down-kór szűrésére alkalmas teszt, amely az eddigi kockázatos beavatkozás helyett állítólag egy egyszerű vérvétellel megmutatja az eredményt. A teszt több európai országban is heves vitát váltott ki, sokan ugyanis attól tartanak, hogy a termék hatására emelkedhet az abortuszok száma. A teszt segítségével az állapotos nők vérmintájából lehet megállapítani, hogy a magzatnál jelen van-e a Down-szindrómára jellemző kromoszóma-rendellenesség, az úgynevezett 21-es triszómia – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Nyáron a Down-szindrómásokat képviselő szervezetek nemzetközi szövetsége – amely 16 ország 30 szervezetét tömöríti – tiltakozott az ilyen jellegű tesztelés ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Arra hivatkozott, hogy a bíróságnak védenie kellene a Down-szindrómás emberek élethez való jogát. Attól tartanak ugyanis, hogy ettől emelkedhet az abortuszok száma. A német fogyatékosok ombudsmanja, Hubert Huppe is szót emelt a teszt ellen, amelyet „törvénytelennek" nevezett, mondván: ezzel szelektálják a Down-kóros személyeket.

Az első engedélyt a teszt forgalmazására Svájc adta meg nemrég, mostanra azonban már több helyen, így például Németországban, Ausztriában, Liechtensteinben és hazánkban is elérhető a diagnosztikai teszt. Jelenleg a Down-kór szűrésére egy viszonylag kockázatos, a beavatkozások kis százalékában vetéléssel járó magzatvíz vagy méhlepény-mintavételt alkalmaznak, amely a nő hasfalának átszúrásával jár – írja a lap.

Az új molekuláris genetikai teszt a legkorszerűbb megoldást jelenti a Down-szindróma szűrésében, ugyanis nem jár vetélési kockázattal, és nagy bizonyossággal mutatja ki a kórt – nyilatkozta Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató professzora. Mint elmondta, az új molekuláris szűrővizsgálatnál nem a magzatvízből, hanem az anyai vérből vesznek mintát.

Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnöke a magzati diagnosztikával kapcsolatban a lapnak kiemelte: a szülőknek objektív tájékoztatást kellene kapniuk, ez azonban többnyire nem valósul meg. A megfelelő informáltság hiányát bizonyítja az a tény, hogy a magzati diagnosztika során felismert Down-szindróma a legtöbb esetben terhességmegszakítást von maga után – hívta fel a figyelmet Gruiz Katalin, aki hozzátette azt is: a szülőknek tudniuk kellene arról, hogy egy értelmi fogyatékos gyerek születése esetén sem maradnak magukra, hiszen a felneveléshez segítséget kaphatnak, többek között az alapítvány által működtetett Down Dada szolgálatoktól.