• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Drága az orvosi ügyelet fenntartása

Lapszemle 2021.01.22 Forrás: nepszava.hu
Drága az orvosi ügyelet fenntartása

A TÖOSZ is úgy gondolja, az ügyelet egy kényelmi szolgáltatás, amit csak akkor szabad meghagyni, ha az állam „megveszi”.

A központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is, írja a Népszava online

Február 15-ig kell elkészíteni a települések idei költségvetését, de a falvak és városok vezetői semmilyen választ nem kaptak arra, hogy miként akarja átalakítani a kormány az egészségügyi alapellátás részének tekintett orvosi ügyeleteket. Ennek megfelelően csak az eddigi feltételekkel tudják azt betervezni - mondta a Népszavának Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a belügyi, valamint a pénzügyi tárca vezetőinek részvételével megtartott szerdai egyeztetés után. Ez azt jelenti, hogy a központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is. Gödöllő például havonta majdnem egymillió forinttal egészíti ki az éjszakai és hétvégi orvosi ügyelet fenntartására adott állami támogatást.

Január elején a humántárcát vezető Kásler Miklós kijelentette, hogy idén megkezdik az alapellátás átalakítását, ezer praxisközösséget hoznak létre és az átszervezés eredményeként ezek a csoportok láthatják majd el az ügyeleti munkát is. Az orvosi kamara megszüntetné a mostani ügyeleti rendszert, és a mentőszolgálatot, valamint a sürgősségi osztályokat fejlesztené, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is úgy gondolja, az ügyelet egy kényelmi szolgáltatás, amit csak akkor szabad meghagyni, ha az állam „megveszi” azt. Gémesi György az ügyeleti ellátás megszervezését meghagyná önkormányzati kézben, ha az állam a praxisok kiadásainak kifizetése mellett ennek a feladatnak az ellátását is teljes egészében megfizetné, beleértve azt is, hogy a háziorvosok és ápolók idei béremelésének mértékével emeljék meg az összeget, különben nem találnak jelentkezőt a munkára.

A kérdés több mint egy éve napirenden van, de a Belügyminisztérium szervezésében megtartott eddigi egyeztetések a kormány politikai döntése nélkül nem jutottak túl az ötletelésen. 

Legolvasottabb cikkeink