• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Drága az orvosi ügyelet fenntartása

Lapszemle 2021.01.22 Forrás: nepszava.hu
Drága az orvosi ügyelet fenntartása

A TÖOSZ is úgy gondolja, az ügyelet egy kényelmi szolgáltatás, amit csak akkor szabad meghagyni, ha az állam „megveszi”.

A központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is, írja a Népszava online

Február 15-ig kell elkészíteni a települések idei költségvetését, de a falvak és városok vezetői semmilyen választ nem kaptak arra, hogy miként akarja átalakítani a kormány az egészségügyi alapellátás részének tekintett orvosi ügyeleteket. Ennek megfelelően csak az eddigi feltételekkel tudják azt betervezni - mondta a Népszavának Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a belügyi, valamint a pénzügyi tárca vezetőinek részvételével megtartott szerdai egyeztetés után. Ez azt jelenti, hogy a központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is. Gödöllő például havonta majdnem egymillió forinttal egészíti ki az éjszakai és hétvégi orvosi ügyelet fenntartására adott állami támogatást.

Január elején a humántárcát vezető Kásler Miklós kijelentette, hogy idén megkezdik az alapellátás átalakítását, ezer praxisközösséget hoznak létre és az átszervezés eredményeként ezek a csoportok láthatják majd el az ügyeleti munkát is. Az orvosi kamara megszüntetné a mostani ügyeleti rendszert, és a mentőszolgálatot, valamint a sürgősségi osztályokat fejlesztené, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is úgy gondolja, az ügyelet egy kényelmi szolgáltatás, amit csak akkor szabad meghagyni, ha az állam „megveszi” azt. Gémesi György az ügyeleti ellátás megszervezését meghagyná önkormányzati kézben, ha az állam a praxisok kiadásainak kifizetése mellett ennek a feladatnak az ellátását is teljes egészében megfizetné, beleértve azt is, hogy a háziorvosok és ápolók idei béremelésének mértékével emeljék meg az összeget, különben nem találnak jelentkezőt a munkára.

A kérdés több mint egy éve napirenden van, de a Belügyminisztérium szervezésében megtartott eddigi egyeztetések a kormány politikai döntése nélkül nem jutottak túl az ötletelésen. 

Legolvasottabb cikkeink