• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből

Lapszemle 2021.01.22 Forrás: Telex
Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből

A Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás: a legátoltottabbak között lévő Moszkva megye is csak 0,66 százalékon áll.

Bár Magyarország az EU-ban elsőként engedélyezte a koronavírus elleni orosz vakcinát, egyelőre Oroszországban is akadozik a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség legyártása. A Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás: a legátoltottabbak között lévő Moszkva megye is csak 0,66 százalékon áll. Eközben a Szputnyik V-vel szembeni hazai bizalmatlanságot is le kell győzni, bár a lakosság oltási hajlandósága növekszik. Az azonban nem látszik, mitől lesz a magyarországi szállításhoz a közeljövőben elegendő mennyiség, írja a Telex.

A vakcina gyártását felügyelő Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapja (RFPI) vezetője csütörtökön elmondta: nagyon hamar megkezdik a vakcina kiszállítását Magyarországra. Igaz, Kirill Dmitrijev a TASZSZ-nak adott nyilatkozatában sem a mennyiségről, sem a dátumokról nem árult el konkrétumokat. Ennél többet Gulyás Gergely sem mondott a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pénteken tud részletesebb adatokkal szolgálni.

A jelek szerint mindenesetre a szállítás jóval egyszerűbben megoldható, mint a hosszú távon mínusz 70 fokon őrizendő Pfizer–BioNTech esetében. Az orosz egészségügyi minisztérium ugyanis csütörtökön hivatalosan is engedélyezte, hogy a Gamalei járványügyi és mikrobiológiai kutatóközpont által kidolgozott Szputnyik V vakcinát plusz 2 és 8 fok között tárolják – ez a szállításra is érvényes –, ami jelentősen megkönnyíti az oltóanyag kezelését. Eddig csak a mínusz 18 fokon tárolható variáns volt, ez is forgalomban marad – közölte Mihail Murasko egészségügyi miniszter. Bejelentése előtt néhány nappal a hírekben megjelent, hogy van olyan régió – például a dél-szibériai Altaj –, ahol a hűtést biztosító infrastruktúra hiányossága is lassította az oltási program ütemtervét.

Az elsődleges kérdés most az, honnan lesz elegendő anyag, a gyártás ugyanis lassabban halad a tervezettnél, így az oroszországi oltóprogram is akadozik.

A jelenlegi tempóval tíz év alatt érnék el a célul kitűzött 60 százalékos átoltottságot. Ez ráadásul a beoltottak arányát tekintve élen járó Moszkva megye adatai alapján állítható – írta a Novaja Gazeta. A 7,5 milliós megyében – amelynek közigazgatásilag nem része a 12 milliós Moszkva – 0,66 százaléknál tartanak. Az arány szigorúan véve ennél is alacsonyabb: egyelőre csak 11 ezer ember kapta meg a teljes védelmet jelentő mindkét oltást.

Legolvasottabb cikkeink