• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből

Lapszemle 2021.01.22 Forrás: Telex
Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből

A Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás: a legátoltottabbak között lévő Moszkva megye is csak 0,66 százalékon áll.

Bár Magyarország az EU-ban elsőként engedélyezte a koronavírus elleni orosz vakcinát, egyelőre Oroszországban is akadozik a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség legyártása. A Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás: a legátoltottabbak között lévő Moszkva megye is csak 0,66 százalékon áll. Eközben a Szputnyik V-vel szembeni hazai bizalmatlanságot is le kell győzni, bár a lakosság oltási hajlandósága növekszik. Az azonban nem látszik, mitől lesz a magyarországi szállításhoz a közeljövőben elegendő mennyiség, írja a Telex.

A vakcina gyártását felügyelő Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapja (RFPI) vezetője csütörtökön elmondta: nagyon hamar megkezdik a vakcina kiszállítását Magyarországra. Igaz, Kirill Dmitrijev a TASZSZ-nak adott nyilatkozatában sem a mennyiségről, sem a dátumokról nem árult el konkrétumokat. Ennél többet Gulyás Gergely sem mondott a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pénteken tud részletesebb adatokkal szolgálni.

A jelek szerint mindenesetre a szállítás jóval egyszerűbben megoldható, mint a hosszú távon mínusz 70 fokon őrizendő Pfizer–BioNTech esetében. Az orosz egészségügyi minisztérium ugyanis csütörtökön hivatalosan is engedélyezte, hogy a Gamalei járványügyi és mikrobiológiai kutatóközpont által kidolgozott Szputnyik V vakcinát plusz 2 és 8 fok között tárolják – ez a szállításra is érvényes –, ami jelentősen megkönnyíti az oltóanyag kezelését. Eddig csak a mínusz 18 fokon tárolható variáns volt, ez is forgalomban marad – közölte Mihail Murasko egészségügyi miniszter. Bejelentése előtt néhány nappal a hírekben megjelent, hogy van olyan régió – például a dél-szibériai Altaj –, ahol a hűtést biztosító infrastruktúra hiányossága is lassította az oltási program ütemtervét.

Az elsődleges kérdés most az, honnan lesz elegendő anyag, a gyártás ugyanis lassabban halad a tervezettnél, így az oroszországi oltóprogram is akadozik.

A jelenlegi tempóval tíz év alatt érnék el a célul kitűzött 60 százalékos átoltottságot. Ez ráadásul a beoltottak arányát tekintve élen járó Moszkva megye adatai alapján állítható – írta a Novaja Gazeta. A 7,5 milliós megyében – amelynek közigazgatásilag nem része a 12 milliós Moszkva – 0,66 százaléknál tartanak. Az arány szigorúan véve ennél is alacsonyabb: egyelőre csak 11 ezer ember kapta meg a teljes védelmet jelentő mindkét oltást.

Legolvasottabb cikkeink