• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drágább az ellátás, mint a műtét?

Lapszemle Forrás: Új Néplap

Drágább a várólistás betegek ortopédiai ellátása, mint a műtét lenne.

Az ortopédiai várólistákon lévő betegek ellátására fordított pénzből akár meg is lehetne őket műteni — derül ki egy nemrégiben készült felmérésből. Bizony manapság nem ritka, hogy egy-egy ortopédiai műtétre csak egy-két év múlva lehet szabad időpontot találni a kórházi várólistákon.

Ez azonban nem az orvosokon múlik, operálnának ők a mostaninál jóval többet is. A jelenlegi finanszírozási rendszer azonban nem teszi lehetővé, hogy több műtétet végezzenek. Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pontosan előírja, melyik intézmény hány ilyen típusú beavatkozást végezhet havonta, a jelenlegi anyagi viszonyok közepette nemigen teheti meg egyetlen kórház sem, hogy a sok százezer forintos költségű beavatkozásokat saját kontóra, korláton felül elvégezze.

Nemrégiben szakmai felmérés készült a várólista költséghatékonyságáról. Megnézték, hogy mennyi idő alatt űzetnek ki különböző ellátások címén egy komplett műtétet. Az eredmények azt mutatják, hogy ez aktív korú betegeknél hat hónapra, nyugdíjas esetében 12 hónapra jött ki. E fölött már „nagyon drága" a beteg, hiszen előbb-utóbb meg fogják műteni, miközben a műtét árát már a konzervatív kezelésére elköltötték, s minden egyes várakozási nappal tovább nő az ellátására fordított összeg.

A térségben az ortopédiai ellátást megyei szintű feladatként a Szolnoki MÁV Kórház végzi. Az intézmény főigazgató főorvosa, dr. Rudner Ervin úgy véli, valóban fölöslegesen kidobott pénz a hosszú várakozás.

– Senkinek sem jó ez a helyzet, amelyet már hosszú évekkel ezelőtt „betonoztak be" – mondja az igazgató. – Nem jó a betegnek, mert a hosszú várakozás alatt tovább romlik az állapota, gyakran a családtagok segítségére szorul a mindennapi rutin során is.

Az orvosoknak sem jó, hiszen kihasználatlanul maradnak a kapacitások, sokkal több operációt tudnánk elvégezni. És persze a műtők is sokkal gazdaságosabban működnének, elvégre ha több volna a lehetőség, kisebbek lennének a fajlagos költségek. A mostani felmérés egyébként nem számít igazi újdonságnak.

– Nálunk hosszú évekkel ezelőtt dolgozott egy kolléga, aki később egy megyebeli kistelepülésre ment háziorvosnak, ma pedig már külföldön praktizál. Ő akkoriban kiszámolta, mennyit költünk egy-egy beteg ellátására a műtétig és gyakorlatilag ugyanerre az eredményre jutott – teszi hozzá dr. Rudner Ervin.

A várólisták csökkentésére jól jött a kormány néhány hónappal ezelőtti „gyorssegélye", de sajnos csak egyszeri lökést adott: 20-30 százalékkal lehetett csökkenteni a várakozást, ám mivel maguk a körülmények nem változnak, legkésőbb év végére visszaáll a korábbi állapot.