• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Készpénzért szállítanak csak a kórházaknak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Egyre több beszállító az utóbbi időben csak készpénzfizetés ellenében ad árut.

Egyre több beszállító az utóbbi időben csak készpénzfizetés ellenében hajlandó árut vinni az egészségügyi intézményeknek. Ezt több fekvőbeteg-ellátó is jelezte a Magyar Kórházszövetségnek (MKSZ), amelynek elnöksége – információk szerint – tegnap egyeztetett több beszállítóval.

Rácz Jenő, az MKSZ elnöke a megbeszélés után közölte, valóban egyre több cég csak készpénzfizetés mellett hajlandó gyógyszereket, orvosi eszközöket, segédanyagokat, műszereket vagy élelmiszereket szállítani.

Egyes vállalkozások olyannyira megszigorították a szállítási feltételeket, hogy már a készpénzfizetés sem elegendő, ragaszkodnak ahhoz, hogy a kórház addigi tartozásainak egy részét is azonnal egyenlítse ki. Egyre kevesebb cég hajlandó a tartozások átütemezésére, és megszűnt a kamatmentes késedelmes fizetés is.

Több energiaszolgáltató pedig már egynapos fizetési késedelem után jelzi, hogy kikapcsolja az áramot vagy a gázt – tette hozzá Rácz Jenő. Hangsúlyozta: elnökségük úgy döntött, hogy a problémát jelzik az egészségügyért felelős államtitkárságnak, s mielőbbi egyeztetést kezdeményeznek. Hangsúlyozta: ez a helyzet az év második felében súlyos gondokat okozhat, a kórházi adósságállomány addigra ugyanis 60 milliárd forintra nőhet. Mielőbb megoldást kell tehát találni a problémára – szögezte le.

Pluszforrás bevonását tartja szükségesnek Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója is, aki szerint az ellátórendszerből egyhavi finanszírozásnak megfelelő összeg hiányzik. Mint mondta, a működőképességet így most a beszállítók türelme tartja fenn. Ha azonban nincs szállítás, nincs gyógyszer, kötszer, injekciós tű és egyéb orvosi eszköz, akkor nincs betegellátás sem.

– Nagy a baj – fogalmazott Csiba Gábor, és leszögezte: az ágazat költségvetésében van egy 15 milliárd forintos tartalék, amelynek felhasználását a gyógyszerkassza egyensúlyához kötötte a kormány. Erre a pénzre feltétlenül szüksége lesz év végén az ágazatnak. Hangsúlyozta: az ágazatban nem történtek érdemi lépések, amelyek javították volna a kórházak gazdasági helyzetét. Ez az év a változatlanság állapotában telik el. Mint mondta: a saját bőrén érzi, hogy a beszállítók megijedtek, sokkal kevésbé engedékenyek, mint korábban, kemény tárgyalási stratégiát alkalmaznak.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy a helyzet kialakulásához hozzájárult a gazdasági válság, amelyben a bankok nehezebben és szigorúbb feltételek mellett nyújtanak hitelt, így a beszállítók is nehezebben jutnak tőkéhez. Talán ennél is fontosabb körülmény viszont az, hogy az utóbbi időben úgy mentek végbe üzemeltetőváltások egyes kórházakban, hogy a beszállítók nyakán több százmillió forintos, sőt akár többmilliárdos kifizetetlen számla maradt.