• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dübörög az online anyatej biznisz

Lapszemle MA 06:10 Forrás: Pénzcentrum
Dübörög az online anyatej biznisz

Kész a mesterterv: jöhet a megoldás a magyar egészségügy évtizedes bajára.

Magyarországon az anyák 100 százaléka próbálkozik a szoptatással szülés után, mégis mindössze a csecsemők 36 százaléka kap anyatejet fél éves koráig. Nagy szükség lenne a gyűjtőállomásokon leadott anyatejre, ám a nem túl magas összegű vételi ár és a bonyolultnak tűnő procedúra, elveszik a többlet tejjel rendelkező anyukák kedvét. Eközben dübörög az online anyatej biznisz: kétes eredetű, bevizsgálás nélküli anyatejjel kereskednek a közösségi oldalakon. A tervek szerint jövőre 54 százalékkal több pénz járhat az adományozó anyáknak a tejért. A Magyar Védőnők Egyesületét és a Szoptatásért Magyar Egyesület szakértőjét kérdeztük, hogy miért baj az "illegális" anyatej üzlet, mi állhat a drámaian csökkenő anyatej mennyiségek hátterében, illetve mivel lehetne csillapítani az alakulóban lévő krízishelyzetet, írja a Pénzcentrum

Az adomány tejjel az anyukák legnagyobb jutalma a segítségnyújtás, de legyünk őszinték: a vizsgálatokkal és a néhány ezer forintos díjazással a tejleadás időigényes és nem túl kifizetődő procedúrának tűnhet sokak számára. Az irányított adományozás lehetősége, a kötelező vizsgálatok elkerülése vagy éppen a magasabb pénzösszeg miatt az online anyatej biznisz pedig továbbra is szárnyal.

Nem ajánlott az interneten felajánlott, árusított vagy egyéb nem hivatalos forrásból származó tej felhasználása, ugyanis itt nincs információnk az anya egészségügyi állapotáról, a tej nem pasztörizált és a tárolás, gyűjtés módja sem ismeretes” – hívta fel a figyelmet a nem megbízható helyről vásárolt tej veszélyeire Gitidiszné Gyetván Krisztina.

Az évek óta fennálló probléma enyhítésére már 2023-ban elindult a leadott tej literenkénti árának emelése. Először a korábbi 2700 forintos árról, 3500 forintra emelték, ami a jelenlegi átvételi ár. A tervek szerint ezt emelnék jövőre 5400 forintra, amely talán már mérhetően csökkentené a nem hivatalos módon forgalomba kerülő anyatej kereskedelmét és ösztönözné az anyákat, hogy az anyatejgyűjtő állomásokat válasszák. Nem utolsó sorban, ha így növekedne az éves szinten leadott donor tej mennyisége, akkor szélesebb körben lehetne biztosítani a babák számára az anyatejet, amely az online kínált, bevizsgálás nélküli, lefejt tej iránti keresletet is csökkentené.