Azt szerette volna elérni, hogy a kávéipar vonja ki az akrilamid nevű vegyületet termékeiből.
A tudósok mind a mai napig vitatkoznak azon, hogy a kávé használ vagy pedig árt az egészségnek, egy kaliforniai bíróság viszont döntött a kérdésben. Eszerint a kávét árusító boltoknak és éttermeknek annak rákkeltő hatására figyelmeztető felhívással kell ellátniuk a termékeiket – írja az AP hírügynökség értesüléseire hivatkozva a CNBC.com. A „tettes" egy olyan vegyület, amely a kávé pörkölése során keletkezik és ismert karcinogén hatásai vannak, amely miatt már nyolc éve dúl a jogi háború egy kis nonprofit szervezet és a kávéforgalmazó cégek között – olvasható a Napi.hu portálján.
A The Council for Education and Research on Toxics nevű szervezet azt szerette volna elérni, hogy a kávéipar vonja ki az akrilamid nevű vegyületet termékeiből – ahogy azt a chipsgyártók tették évekkel ezelőtt –, vagy pedig tüntessék fel nagy, figyelmeztető jelzésekkel annak rákkeltő hatásait termékeik csomagolásán. A kávéipar képviselői, élükön a Starbucks Corp.-nel azt állították, hogy a kávéban előforduló akrilimid szintje rendkívül alacsony, nem káros a fogyasztók számára és bármilyen ezzel kapcsolatos kockázatot messze meghaladnak a kávéfogyasztás hasznos hatásai.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) például már 2015-ben tudományos véleményt adott ki az élelmiszerekben előforduló akrilamidról. Ebben megerősítette a korábbi értékeléseket, melyek szerint – állatkísérletek alapján – az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid lehetségesen növeli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában.