• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebola: rengeteg a tévhit, mi most eloszlatjuk

Lapszemle Forrás: Borsonline - Napi.hu

Terjed az ebolapánik Nyugat-Európában és az USA-ban, de rengeteg a tévhit.

Hogyan kaphatom el az ebolát? Elkaphatom-e, ha kezet fogok egy ebolással, megölelem, vagy ha rám tüsszent? Várható-e a kór megjelenése Magyarországon? – többek között ezeket a kérdéseket is feltették a Bors olvasói dr. Szlávik Jánosnak, a fővárosi Szent László Kórház trópusi betegségek osztályának főorvosának, aki így válaszolt: Magyarországon most sehogy, nincs fertőzött az országban. Egyébként az, aki élő vagy halott ebolással fizikailag érintkezett. A spanyol és az amerikai ápolónő is így kapta meg. Csak az USA-ba 150 ember érkezik naponta a fertőzött afrikai területekről, ott ezért van pánik. Az ebola ép bőrön át nem fertőz, csak testnedvekkel. Légúton sem fertőz. Lábon a menekültek nem tudják idehozni, mert az út során meghalnának. Repülőn elvileg behozhatja ugyan valaki, de a fertőzött részekről nincs közvetlen járat Magyarországra.

A szakember elmondta azt is, az ebola eddig Afrikán kívüli országban csak három esetben fertőzött, ott is a betegekkel érintkező ápolókat. Kulturált országokban nem terjed a kór. Azon kérdésre, hogy segít-e a karantén, dr. Szlávik János így felelt: A leginkább érintett három afrikai országban – Sierra Leone, Guinea, Libéria – segített volna, és segítene is, de ott nincs ilyen. Nigériában a hadsereg akadályozta meg a járványt.

Mikor érdemes gyanakodni, hogy valaki ebolás? – tette fel a következő kérdést egy másik Bors olvasó, amelyre dr. Szlávik János így felelt: - Ha az illető huszonegy napon belül fertőzött területről érkezik, vagy érintkezett fertőzöttel, és 38,3 foknál magasabb a láza, illetve hányásos, hasmenéses tünetei vannak.

A témával kapcsolatban a Napi.hu portálja így ír: Az Ebola vírus az előrehaladott állapotú, valószínűleg már hányástól, vérzéstől, hasmenéstől szenvedő beteg testnedveivel terjed. A vér, a széklet és hányás a legfertőzőbb testváladékok, amelyekből a betegség utolsó stádiumaiban már kevés is nagy mennyiségű vírust tartalmaz. A tünetek 2-21 nap között jelentkezhetnek, azonban általában 5-7 nap között már megmutatkoznak. Az első tipikus jel a láz, fejfájással, ízületi és izomfájdalmakkal, torokfájással, és súlyos izomgyengeséggel együtt. A tünetek jelentős része az influenzáéhoz hasonló, így rögtön nem lesz nyilvánvaló a fertőzés. A korábbi nyugat-afrikai tartózkodás azonban gyanúra adhat okot. A hasmenés, hányás, kiütés és hasfájás a következő jelenség, majd a vesék és a máj működése sérül. A betegnek lehet belső vérzése, de a vér jöhet a szemből, az orrból és a szájból is – írja a Guardian cikke nyomán a Napi.hu portálja.

A verejték valószínűleg nem tartalmaz nagy mennyiségű vírust, a WHO legalábbis még soha nem mutatott ki Ebola vírust az izzadtságból. A WHO szerint a betegség előrehaladott stádiumában a nyál és a könny hordoz némi kockázatot, de az ilyen irányú tanulmányok nem egyértelműek. Ugyanakkor az anyatejben mutattak ki Ebola vírust. Arról, hogy a kórokozó hol rejtőzik, egy 2007-es tanulmány ír részletesen, amelyet a Journal of Infectious Diseases-ben publikáltak.