• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

EBP: elindult a fejlesztés a vecsési szakrendelőben

Egészségpolitika 2018.09.11 Forrás: Weborvos Szerző:
EBP: elindult a fejlesztés a vecsési szakrendelőben

A tervek szerint a fejlesztési beruházások érdemi része 2018-2019 folyamán lesz készen.

Elindult az Egészséges Budapest Program keretében meghirdetett, a Közép-magyarországi Régió járóbeteg-szakellátó hálózatának megújítását célzó program a Vecsési Egészségügyi Szolgálatnál – jelentették be a helyszínen. A 293 millió forint összköltségű, az orvostechnológiai berendezések korszerűsítésére, és az informatikai rendszer modernizálására szolgáló program megvalósításához Vecsés Város Önkormányzata 25 millió Ft önerő biztosításával járul hozzá. A tervek szerint a fejlesztési beruházások érdemi része 2018-2019 folyamán lesz készen – hangzott el a projektnyitó tájékoztatón.

Mint ismert, a kórházak fejlesztése mellett a Régió járóbeteg-szakellátó hálózata is megújul, a kormány 6 kormányhatározatban összesen 58,6 milliárd forintot biztosított 32 szakrendelő fejlesztésére, köztük a Vecsési Egészségügyi Szolgálatéra is.

A Vecsési Egészségügyi Szolgálat államilag finanszírozott, önkormányzati fenntartású intézmény, mely 1984-ben kezdte meg működését, 8 munkahelyes szakorvosi rendelőként. A rendelő 1982-ben készült terveiben a földszinten még csak 2 nőgyógyászati rendelő, fizikoterápiás kezelő helyiség, tornaterem és központi ügyelet, az első szinten 2 fogászati rendelő, belgyógyászati és EKG rendelő, laboratórium szerepelt. Az azóta eltelt évek folyamán Vecsés lakosságának igényei alapján a rendelőben egyre több szakrendelés indult el. 1995-ben a szakrendelőben a földszinten további 4 háziorvosi rendelés, reumatológia, neurózis és szemészeti rendelés, az első szinten még egy fogászati rendelés és hasi ultrahang kezdte meg a működését.

2000-ben a földszinten még 5 háziorvosi rendelés, 1 foglalkozás-egészségügyi rendelés, sebészet, ortopédia, gyermeksebészet, érsebészet, sportorvosi rendelés és időszakosan tüdőszűrés, az első szinten belgyógyászat, kardiológia, EKG és nőgyógyászati ultrahang szakrendelések indultak.

Ugyanebben az évben a Szakorvosi Rendelő, az iskolaegészségügy, a fogászat, a Védőnői Szolgálat és háziorvosi ügyelet összevonásával megalakult a Vecsési Egészségügyi Szolgálat.

2001-től beindult a gégészeti, audiológiai, urológiai és bőrgyógyászati rendelés, valamint több eddigi rendelésnek megnőtt a rendelési óraszáma.

2003-ban minisztériumi pályázat és az önkormányzat segítségével betegszállító felvonó épült, és a teljes akadálymentesítés is megoldódott.

2006 nyarától a szakrendelő épülete teljes körű rekonstrukción esett át. Többek között új rendelőhelyiségek jöttek létre, emelet épült a szakrendelő épületére. Korszerű gépészeti berendezések kerültek beszerelésre, melyek távfelügyeletre alkalmasak. A meleg vizet napkollektorok biztosítják. A teljes szakrendelő mesterséges szellőzéssel ellátott és klimatizált, valamint hőszigetelt homlokzatot kapott az épület.

A fejlesztés 2008-ban fejeződött be, az ekkorra kialakult környezet a mai napig szolgálja a betegek magas színvonalú ellátását. Az intézmény ma öt telephelyen működik, melyek közül kiemelkedik a központi telephely, ahol szakorvosi rendelő található egynapos sebészeti ellátással. Éjszakai, valamint hétvégi orvosi ügyelet is elérhető az ellátási területen élő lakosok számára.

A most elindult projektben gép-műszer, orvosi bútor beszerzés és informatikai fejlesztés vár az intézményre. Utóbbiban többek között fejlesztik a beteghívó-rendszer és medikai rendszer együttműködését, megújul a telefonközponti rendszer és új számítógépeket helyeznek üzembe.

Három kiemelten kezelt területen valósul meg jelentős eszközbeszerzés.

A radiológia – mammográfia szakrendelés esetében direkt digitális mammográfiás készülékre térnek át, sztereotaxiás feltéttel a pontosabb és hatékonyabb szűrési tevékenységért. A készülék mellé hordozható ultrahang kerül, emellett vásárolnak egy felső kategóriás ultrahang diagnosztikai készüléket, illetve hidraulikus vizsgálóágy szolgálja majd a beteg kényelmét.

A kardiológiai szakrendelés új, terheléses EKG-t,  defibrillátort, holter EKG-t kap mások mellett, míg az egynapos sebészeti ellátásokhoz hysteroscopos torony, aneszteziológiai monitor, radiofrekvenciás vágó, és video laryngoscop kerül beszerzésre. Ezen túlmenően az egyéb szakmákban folyó ellátás eszközparkja is fejlődik a program révén. (A képen Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) megvalósításáért felelős miniszteri biztos) 

Legolvasottabb cikkeink