• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EESZT: éles próbaüzem, önrendelkezés

Lapszemle Forrás: mok.hu

Az orvosoknak a most használt módon is elérhető a rendszer, ha az adathozzáférési felüleleteket kialakíttatják.

A digitális önrendelkezéssel február 15-étől elkezdődött az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) éles próbaüzeme, amelyben a kiválasztott hetven intézmény számára márciusban élesedik a rendszer, jelentették be február 14-én az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) sajtótájékoztatóján. Két portál tartozik a Térhez, az egyik az egészségügyi, ágazati, a másik a lakossági - olvasható a mok.hu portálon.

Az ágazati portál kizárólag a szakmai felhasználók számára érhető el végzettségüknek és intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelően. Az egészségügyi dolgozó a beteg ellátása során a személyes, kétfaktoros azonosítást igénylő bejelentkezést követően sem férhet hozzá a beteg minden egészségügyi adatához, csakis kizárólag azokhoz, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára. A receptek esetében hasonló feltételekkel juthat információhoz a patikus.

Az ágazati portál publikálja a közhiteles törzsadatokat, amelyek történeti sorrendben, verziókezeléssel és időpecséttel megjelölve, akár hitelesítési dokumentummal együtt tölthetőek le. A jelentésküldés egykapus rendszerben történik, a fertőző jelentések, a HENYIR jelentések és a vényjelentések számára is teljes körűen végigviszi a jelentés küldésének, fogadásának, validálásának és visszajelzésének folyamatát, így jelentősen leegyszerűsíti az egészségügyi adminisztrációban dolgozók munkáját. A háziorvosok és szakorvosok közvetlenül láthatják, hogy az általuk kezelt betegek milyen intézményekben milyen ellátást kaptak (tehát az egyedi betegutat), valamint az ellátás során született intézményi dokumentumokat a laborleletektől kezdve a diagnosztikai vizsgálatok eredményén át a zárójelentésekig (e-kórtörténet).

Az EESZT-ben a kezelőorvos számára láthatóvá válik betege e-profilja, amely a páciensre jellemző, többnyire konstans információkat tartalmaz (vércsoport, allergia, gyógyszerérzékenység, implantátumok, krónikus betegségek).


További szolgáltatásokat is nyújt az EESZT, ilyen például az e-recept, az e-beutaló. 

Nagyon fontos, hogy az orvosok a jelenleg használt felületekről is hozzáférhetnek az EESZT információihoz, amennyiben szoftverfejlesztőjük az adathozzáférési felületeket kialakítja.

Minden állampolgárt érint a digitális önrendelkezés lehetősége: elektronikusan, illetve a kormányablakoknál rendelkezhet mindenki egészségügyi adatai hozzáférhetőségéről.

Legolvasottabb cikkeink