• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éger István: Ez így nem megy sokáig!

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

A nemzetközi kutatások szerint a magyar állampolgárok évekkel rövidebb ideig élnek, mint európai társaik.

Pedig a közelmúltban a kórházi csődök elkerülésére hatvanmilliárd, a várólisták felszámolására hatmilliárd soron kívüli támogatást kapott a kormánytól az egészségügy. A Magyar Orvosi Kamara elnökének véleménye szerint ez a döntés érdemben nem oldja meg a kórházak helyzetét, mert a jelenlegi rendszerben képtelenek költségérzékenyen működni. Csak akkor kapnak pénzt, amikor „ég a ház", akkor viszont már nehéz ésszerűen dönteni – olvasható a 168ora.hu oldalán közölt interjúban.

– Úgy tűnik, újra nő a külföldön munkát vállalók száma. Ez is jelzi, hogy az egészségügyi rendszer átalakításáról mi az orvostársadalom véleménye.

– Tudvalévő, hogy a három éve megkezdett bérfejlesztés a választás évében leállt, és idén sem folytatódik. Ebben azonban semmi újdonság nincs, a politika – pártoktól függetlenül – minden választási évben jegeli a döntéseket, mert fél a szavazók esetleges ítéletétől. Emiatt képtelen folyamatos fejlődésre az egészségügy! Kiszámítható egzisztencia híján pedig évente újra ezer orvos megy el az országból – ez húsz százalékkal több, mint a diplomát szerzők száma. Ráadásul ismét elindultak a pályakezdők is.

– Ha minden igaz, rövidesen már a következő évi költségvetést tárgyalja a kormány. Egyeztettek már önökkel bármiféle béremelésről?

– Eddig semmiféle tárgyalás nem volt. Pedig ha jövőre százmilliárdos tételt nem fordít a kormány béremelésre az egészségügyben, akkor az Isten irgalmazzon nekünk!

– Ennek lehet az a következménye, hogy hiába fejlesztik a kórházak műszerparkját, orvos híján porosodnak majd a gépek és szünetel a gyógyítás?

– Uram, ez már a jelen, legalábbis részben! Az elmúlt években csaknem 500 milliárdot fordított az ország a gyógyítás feltételeinek javítására: vidéki kórházak sorát korszerűsítették és szerelték fel műszerekkel – az összeg túlnyomórészt az unióból származik. Ehhez kellett volna minimum 50 milliárdot béremelésre hozzátenni költségvetési forrásból, az európai pénzek arra ugyanis nem fordíthatók. Orvosok, nővérek, vagyis a szakszemélyzet – illetve pénz – híján jórészt kihasználatlan az egészségügyi kapacitás.

– Közben persze dermesztően hat az OECD által készített felmérés, amely szerint a magyarországi halálesetek csaknem harmada elkerülhető lenne. A megfelelő időben és módon elvégzett beavatkozás hiánya tehát halálos.

– Ez valóban rendkívüli érzékeny mutatója az egészségügy állapotának. Gondok vannak a sürgősségi ellátással, ahol komoly harcot folytatunk az életekért, de elegendő szakorvos ott soha nem volt. Számos helyen rezidensek végzik ezt a munkát, ami egyenesen törvénysértő. És akkor még nem beszéltünk a slágertémákról: időben ér-e a helyszínre a mentő, azonnal megfelelő szakorvosi beavatkozást tud-e biztosítani? A legtöbb esetben ez esetleges. Utána jön a diagnosztikai és a terápiás várólista – utóbbira most megint adtak pénzt, de a finanszírozást nem tűzoltó módszerrel kéne megoldani. Mai állapotában a rendszer olyan, mint a hadi egészségügy. Az a legdrágább formája a gyógyításnak, mert kiszámíthatatlan: a döntések ugyanis akkor születnek, amikor már ég a ház. Ez így nem megy sokáig!

A teljes interjú a 168 óra online oldalán olvasható.