• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rombol az égés, mint a gyorsvonat

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Hazánk, mi több, Közép-Európa egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórháza idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját.

A Bethesdában hajdan diakonisszák ápoltak háborús sebesülteket és szegényeket. Az 1980-as évekre erősen leromlottak az épületek, s miután a gyermekszám csökkenni kezdett, azt tervezték, bezárják az intézetet. Az éledő református közéletben vetődött fel, hogy visszakérjék, s ez 1992-ben sikerült, így ez lett a rendszerváltás után induló első egyházi kórház. Működéséhez református egyházi és állami támogatásban egyaránt részesül - írja a Szabad Föld Online.

– Nálunk nem avítt formában jelenik meg az egyházi kötődés, hanem a korszerűség szabadságával. Céljaink nem változtak az indulás óta. Nagyon magas szakmai színvonalon szeretnénk gyógyítani, jól képzett szakemberekkel, modern műszerekkel – mondja a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója, dr. Velkey György. – Emellett fontos, hogy a családiasság hassa át a munkánkat, és a betegek érezzék ezt az egész személyiségüknek szóló, szeretetteljes odafordulást. Nem csupán a betegségre figyelünk, de a lelki és a spirituális tartalmakra is. Mi, gyógyítók összetartó, lelkileg töltekező közösségben dolgozunk, s ez itt sugárzik a falakból is. Sokan megtalálnak minket a bajaikkal. Az egész országból hoznak hozzánk betegeket azért, mert azt szeretnék, hogy egyházi kórházban gyógyuljanak.

A főigazgató szakmája szerint csecsemő- és gyermekgyógyász, évekig e kórház intenzív osztályát vezette, s egyúttal ő a Magyar Kórházszövetség elnöke is. Katolikus, és öt gyermek édesapja.

– Orvos- és tanárdinasztiának számító családban nőttem fel, és nálunk erősek a református, sőt az evangélikus gyökerek is. Otthon érzem magam minden nagy felekezetben – vallja.

„Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk" – ez a bibliai idézet a Bethesda (ez egyébként egy gyógyerejű jeruzsálemi tó neve is) jelmondata. A pesti Városligetnél fekvő intézetben 135 aktív és 20 rehabilitációs ágyon gyógyítanak évente 8-9 ezer fekvőbeteget. Adományok jóvoltából, összefogással most anyaszállást építenek, hogy a vidéki szülők hetekig a betegeik mellett maradhassanak.

Több területen egyedülálló, országos hatókörű ez az intézmény. A legtöbb, súlyos égési sérülést szenvedett gyermek hozzájuk kerül, erősségük az intenzív ellátás. Itt végzik az autóbalesetben sérültek vagy idegrendszeri károsodást szenvedettek rehabilitációját. Hiperaktív és figyelemzavaros gyerekek is gyakorta érkeznek, számukra most külön központ épül. Ellátják többek közt az ideggyógyászati bajokkal – például epilepsziával – élő gyerekeket szerte az országból.

A Bethesda szellemiségének is köszönhető, hogy azon ritka helyek egyike, ahol akad elég gyermekgyógyász, holott ez a hiányszakmák egyike. Ha ők meghirdetnek egy állást, 40-50 jelentkező verseng érte. A mai fizetések mellett az orvosok megtartását az is segíti, hogy például az égésplasztikai sebészet műtőit kiadják a kollégáknak, és ezt a bevételt a kórház a közellátásba forgatja vissza.

– Akit nem lebénít, hanem erővel tölt el, hogy szenvedő, beteg gyerekeken segíthet, annak a miénk a leggyönyörűbb szakma – fogalmaz a főigazgató.