• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Éger: kontroll nélkül jöhetnek a varázslók, kuruzslók

Lapszemle 2023.03.02 Forrás: 24.hu
Éger: kontroll nélkül jöhetnek a varázslók, kuruzslók

A kamara volt elnöke nem ért egyet a kormány döntésével, de erős kritikát fogalmazott meg a MOK elnökségével kapcsolatban is.

Kritikus pillanatokban a mindenkori kormány előszeretettel rúg bele az orvoskamarába. Ezt tette 17 évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc is, de nem érte el, hogy szétverje az orvostársadalmat – állítja Éger István, akkori MOK-elnök. A jelenleg mentőorvosként dolgozó egykori kamarai vezető nem ért egyet a kormány mostani döntésével, amivel jelentősen megnyirbálták az orvoskamara jogköreit, de erős kritikát fogalmazott meg a MOK elnökségével kapcsolatban is. Szerinte azonban a döntéssel rendezetlenné, anarchikussá válhat az orvosok helyzete, írja a 24.hu

Éger István utalt arra az esetre is, ami a napokban tovább szította az ellentétet a kamara és a minisztérium között: etikai panasszal éltek egy háziorvos ellen, aki szerinte kollégáit szabályszerűen tájékoztatta az új ügyeleti rendszerről és arról, hogy az ügyelet jogszabály szerint is kötelező, azt teljesíteni kell. Az ügy háttere nem világos, annyi viszont biztosnak tűnik, hogy etikai eljárás nem indult a szóban forgó háziorvos ellen, egyelőre csak panasszal éltek vele szemben.

A kamara volt elnöke szerint a panasz is téves út:

Az ügyelet alapvető közellátás, amit így is, úgy is kikényszerít az állam. A betegségek nem hétfőtől péntekig vannak munkaidőben, ezt tudomásul kell venniük az orvosoknak. Aki orvos, annak ügyelnie kell – így Éger István.

A Győr-Moson-Sopron vármegyében mentőorvosként dolgozó Éger István elmondása szerint napi szinten tapasztalja, hogy a megyei kamarai vezetők sms-sekkel, e-mailekkel és Facebook-üzenetekkel próbálják rávenni a vármegye háziorvosait, hogy ne írják alá ügyeleti szerződésüket az Országos Mentőszolgálattal. Azt Éger István is elismeri, hogy nem azért csinálják ezt, mert nem akarnak ügyelni, hanem például rezsitámogatást, az indikátorrendszer megváltoztatását akarják kikényszeríteni az ügyeleti szerződés megtagadásával. Ezekben az ügyekben azonban a kormány a nyomásgyakorlás ellenére sem kezdeményezett tárgyalást – hívta fel a figyelmet.

Érthetőnek tartja a politikai haragot, de szerinte a kormány nem a megfelelő eszközhöz nyúlt, a kötelező kamarai tagság megszüntetése kontraproduktív:

– Azoknak sem lesz jó, akik most úgy gondolják, hogy a megszüntetéssel példát statuálnak, mert ezzel az orvosok egy részét garantáltan magukra haragítják. Másrészt: Magyarországon az orvoskamara az egyetlen olyan intézmény, amely valamennyi gyógyítót kvázi kötelezően összefog.

Ha a tagsági kötelezettséget és a feladatköreit megszüntetik, illetve megkurtítják, akkor rendezetlenné, anarchikussá válhat az orvosok helyzete. Kontroll nélkül jöhetnek a varázslók, kuruzslók – jelentette ki Éger István, aki a február 4-ei közgyűlésen egyébként nemmel szavazott a nyomásgyakorló akciókra. Azt nem tudja, hogy a kamarai tagság hova húz majd, de azt sem meri kijelenteni, amit a MOK elnöksége rendre hangoztat, hogy elsöprő többség állna Kincses Gyuláék mögött.

További részletek a 24.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink