• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egerben jegyezték hazánk legidősebb szervdonorát

Lapszemle Forrás: HEOL

Harmadik helyen végzett az egri kórház az Életet Adók között a donációért.

Életet ajándékozó kórház címet adományozott április végén, a Kórházszövetség XXIV. Kongresszusán, Egerben az Országos Vérellátó Szolgálat az egri Markhot Ferenc Kórháznak a 2011. évi szervdonációs adatok ismeretében. Az elismerést azon intézmények kaphatták, ahol 2011-ben a legtöbb szervdonáció valósult meg, illetve ahol a 2010-es év adataihoz viszonyítva a donációs aktivitás növekedett. Az egri intézmény ez alapján a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete, és a Fejér Megyei Szent György Kórház mögött a harmadik helyen végzett – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

Az egriek szép eredményt értek el, hiszen míg 2010-ben egyetlen szervkivétel sem történt a megyeszékhely kórházában, 2011-ben pedig hét ilyen esetet regisztrálhattak. Ezzel akár több, mint 40 emberen is segíthettek. Tavaly nem jelentettek donort a megye másik két kórházából.

Új orvos csapat állt fel 2011-ben az egri kórház intenzív osztályán. Valamennyi itt dolgozó orvos és szakdolgozó szívügyének tekinti a szervdonációt, ezzel emberek életminőségén javíthatunk, életeket menthetünk meg. Ezt valamennyien fontosnak érezzük, ezért nőtt az egri kórházból jelentett donorok száma – nyilatkozta a Markhotban koordináló szerepet ellátó szakorvos, dr. Varga Rita az elismerő címről. A számszerű növekedés mellett egy különleges esetet is az egri kórház jegyez a szervdonáció 2011-es krónikájában. Innen jelentették ugyanis az eddigi legidősebb magyarországi szervdonort.

Egy 81 éves agyhalott beteg szerveivel élhetnek tovább többen is, köszönhetően az intenzív osztályon dolgozóknak. Az orvosok mellett felelősségteljes feladat hárul a szakdolgozókra is, hiszen az agyhalál állapotában lévő betegek állapota igen sérülékeny. Abban, hogy szerveikkel mások életét megmenthessék hatalmas, felelősségteljes feladat hárul a donorgondozást végző szakápolókra. Nélkülük nem tudtak volna ilyen jó eredményt elérni Egerben sem – hangsúlyozta dr. Varga Rita.

A szervre várók listája hosszú. Egy donor két veséje két ember életét teszi könnyebbé, hiszen nem kell vesepótló kezelésre, dialízisre járnia, a hasnyálmirigy-beültetés a cukorbetegeken segít. A szívre, májra, tüdőre várakozók számára a szervátültetés az életet jelenti. Magyarországon vese, máj, szív valamint kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést végeznek, így egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti.

Az országban évente körülbelül 140 ezer ember hal meg és 250–300 agyhalottról érkezik donorjelentés, akik potenciális szervdonorok lehetnek. Az agyhalál esélye igen kicsi, a legtöbben nem találkozunk ezzel a helyzettel családi környezetünkben sem. A gyászoló kivételekért fontos hiteles forrásból tájékozódni, és beszélni erről a családtagjainkkal.