• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egész évben szükség van a véradókra

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Pénteken volt a nemzetközi véradó nap, amelyen a donáció fontosságára hívják fel a figyelmet.

Csak a dél-alföldi régióban hetente 1500-1600 egység vérre van szükség a folyamatos ellátáshoz. Nyáron a szokásosnál kevesebb a véradó. Hetvenötezer egység, vagyis közel 34 ezer liter vér – ennyit vesznek le évente a dél-alföldi régióban. A három megyében fel is használják ezt a mennyiséget, csupán 5 százaléknyit adnak át az országos készletbe – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Hetente nagyjából 1500-1600 véradóra van szükség ahhoz, hogy a hódmezővásárhelyi, makói, szentesi, kecskeméti, gyulai, békéscsabai, orosházi és bajai kórházak, valamint a szegedi klinikák betegei biztonságban legyenek, az előre tervezett és akut műtéteket is el lehessen végezni. A pénteki nemzetközi véradó napon arra hívták fel a figyelmet világszerte, milyen sokat jelent, ha valaki a karját nyújtja.

A legtöbb speciális készítményt az onkológia, a hematológia és az újszülött-koraszülött ellátás használja. De rengeteg vérre van szükség a szívsebészeten, valamint a baleseti sebészeten is – utóbbiak ráadásul nem is előre tervezhető beavatkozások.

Biztonsági készletet pedig nagyon nehéz tartani a vérkészítményekből. Egyedül a plazmát fagyasztják. A vörösvérsejt-koncentrátumot 35, a vérlemezke-koncentrátumot pedig mindössze 5 napig lehet tárolni. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan kell jönniük a véradóknak ahhoz, hogy ne legyen vérhiány – nyilatkozta Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója. Többnapos ünnepek idején és nyáron a legkritikusabb a helyzet, ilyenkor ugyanis lecsökken a véradások száma. Az egyetemisták hiánya is nagyon érződik ilyenkor.

Folyamatosan szerveznek tehát intézeten kívüli véradásokat is, szinte „házhoz mennek" a véradókért, továbbá vannak kiemelt véradó rendezvények is, ahol a szokásosnál bővebb ajándékcsomaggal várják a donorokat. Nyolcadik éve kapnak a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe belépőt véradóink. Emellett idén makói fürdőjegyet is adunk, és belépőt a mohácsi emlékhelyre. A pénteki világnapon ezek mellé gyümölcsös sör is járt Szegeden, valamint a Reök-palota kiállításait is ingyen tekinthetik meg azok, akik 11 és 17 óra között a Reök-palotában vagy az intézetben vért adnak – tette hozzá Szekeres Veronika.