• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Riasztó tanulmány sokkolja a szülőket: rákot okoz a CT

Lapszemle Forrás: mno.hu

Gyerekek ezreinek okoz rákot a CT – állítja a kaliforniai Davis Egyetem tudósa.

A vizsgálat egészen extrém esetben okozhat rosszindulatú daganatot – véli az mno.hu által megkérdezett magyar radiológus szakorvos.

Riasztóak az Amerikai Egyesült Államok adatai, miszerint az évente közel négymillió, gyermekeken végzett CT-vizsgálatok csaknem 5000 rákos megbetegedést okoztak. Ma már az orvostudomány CT-vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen, ám ezt a képet az amerikai kutatók legújabb vizsgálata viták kereszttüzébe helyezheti, mivel a CT állításuk szerint gyerekek ezreinek okozott rákot. Legalábbis a kaliforniai Davis Egyetem tudósa, Diana Miglioretti szerint, aki legújabb kutatását a Jama Pediatrics című szaklapban publikálta – olvasható az mno.hu portálján.

A tanulmány szerint a megbetegedések száma csaknem kétharmadával csökkenthető a sugárzás mennyiségének minimalizálásával és azzal, ha az orvosok tartózkodnak a felesleges vizsgálatoktól. Noha Németországban a gyerekeket ritkábban vizsgálják CT-vel, de még ott is szükség van a vizsgálatok optimalizálására – húzta alá tanulmányában a szakértő.

A CT jelzéseket ad arról, hogy hol vannak a belső sérülések, de a sugárdózis az eszköz használata során 100–500-szor nagyobb, mint egy normális röntgen esetén. 1996-tól 2005-ig csaknem megduplázódott a 14 éven alatti gyerekeken végzett CT-vizsgálatok száma. Ez azért is aggasztó, mert a fiatalok különösen érzékenyek a sugárzásra, és náluk a rák rizikója magasabb a további hosszabb élettartamuk miatt, miatt a felnőtteknél.

A kutatók úgy saccolják, hogy a CT okozta rákos megbetegedések 62%-kal csökkenthetők. Ha a 25%-os sugáradagot normál dózisra mérsékeljük, már csak azzal 43%-kal csökkenthetők a jövőbeni rákos megbetegedések. Számos vizsgálat egyszerűen fölösleges vagy más egyéb szelídebb vizsgálattal, mint például ultrahanggal, vagy a mágneses tomográfiával helyettesíthető – emelte ki Miglioretti.

A kutatók úgy becsülik, hogy életkortól függően 300–390 has- és medence-CT-vizsgálatonként egy rosszindulatú daganat keletkezik a gyerekeknél, míg 330–480 mell-CT-nként és 270–800 gerinc-CT-nként.

A CT-vizsgálat röntgensugarakat használó eljárás, emiatt minden esetben mérhető, kimutatható egészségügyi kockázattal jár – nyilatkozta dr. Turóczy Gergely. A CT-vizsgálat egészen extrém esetben – ha hónapokon keresztül sűrű egymásutánban készül – rosszindulatú daganatot okozhat – fűzte hozzá a radiológus szakorvos.

A gépek automatikusan szabályozzák a sugármennyiséget, de szükség esetén azt kézi irányítással is csökkenteni vagy növelni lehet – így reagált a szakértő azon kérdésre, hogy lehet-e gyerekeknél csökkenteni az adott dózist. A sugármennyiség mérséklésekor zajosabb, azaz kevésbé részletes és finom lesz a kapott kép, ez akár diagnosztikus nehézséget is okozhat, de nem követel extra szakértelmet – jegyezte meg dr. Turóczy Gergely, aki elmondta azt is, a korszerű megoldást nemcsak a sugárdózis csökkentésében látja, hanem alapvetően abban, hogy az orvosok jól meggondolják, hogy egyáltalán szükség van-e az eljárásra.

Mióta felfedezték a röntgensugárzást, az orvosi eredetű röntgensugárzás társadalmi szinten kimutatható dózist jelent. Minden egyes beavatkozásnak – legyen az műtét, CT-vizsgálat, vagy akár egy Aspirin bevétele – egészségügyi hatása és kockázata van, ezért mindig át kell gondolni, hogy a kockázat megéri-e a vélhető hasznot – tette hozzá a szakértő. Egy tüdő-CT-t például akkor éri meg megcsinálni, ha komoly az esély arra, hogy a páciensnek tüdőbetegsége van, a szűrő jellegű CT-vizsgálatok véleménye szerint túl nagy sugárdózissal és járulékos veszéllyel járnak, a korszerű módszerek dacára is.

A mammográfia is – évtizedes időtávban – okozhat rosszindulatú daganatot, de az így kialakult esetek száma eltörpül az ezzel a módszerrel időben megtalált, majd éppen emiatt jól gyógyítható, egyébként tünetmentes daganatos esetek számához képest – mutatott rá a radiológus.

CT