Ha az ünnepek alatt egy nap több helyre is vendégségbe hivatalos valaki, akkor érdemes mindenhol csak egy-egy fogást ennie.
Még egy egészséges ember szervezetében is kárt okozhat, ha karácsonykor túleszi magát. Egy belgyógyász szerint ha már valaki sokat eszik, akkor sok folyadékot igyon mellé. Egy dietetikus pedig kiemelte: arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagokat használunk a karácsonyi menü elkészítéséhez - írta a Hír TV portálja.
„Az emésztőrendszer minden szakaszát túl tudjuk ilyenkor terhelni. Kezdve a gyakori refluxszal, amely rosszul reagál, ha egyszerre sok étel kerül a gyomorba. A szénsavas italokat, a töményt sem szereti. Az epehólyagnak a nagyon zsíros és sok étel szintén nem tesz jót. A vékonybélnek se tesz jót, és a vastagbélnél is előfordulhatnak gyulladások" – sorolta az esetleges problémákat Szegheő Péter, az Ormos Intézet orvosigazgatója.
„Az ünnepek alatt két-három kilogramm simán felszaladhat ránk, ha nem figyelünk – Antal Emese dietetikus szerint nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy ne együk túl magunkat, hanem arra is, hogy milyen minőségű alapanyagokból készül a karácsonyi menü. – Gondolok például a töltött káposztára, hogy mennyi a rizs, a hús és a káposzta aránya. Fehér rizs helyett barna rizst választhatunk. Inkább a káposzta domináljon. Figyeljünk arra is, hogy mennyi olajat használunk" – figyelmeztetett a TÉT Platform Egyesület dietetikusa. Hozzátette: ha az ünnepek alatt egy nap több helyre is vendégségbe hivatalos valaki, akkor érdemes mindenhol csak egy-egy fogást ennie.